Tensió a la frontera de Macedònia, on hi ha 8.000 refugiats atrapats
La policia llança gasos lacrimògens contra una multitud que intenta entrar al país des de Grècia
El ministre d'Exteriors macedoni alerta que es poden produir “successos dramàtics” si no hi ha una política comuna i solidaritat davant l'allau migratòria
La Policia macedònia ha utilitzat gasos lacrimògens per dispersar centenars d'immigrants i refugiats que han intentat creuar per la força la frontera des de Grècia aquest dilluns. El succés s'ha produït enmig de la creixent frustració per les restriccions imposades pels països balcànics.
La tensió ha sorgit després que les autoritats de Macedònia van tancar de nou ahir a la nit la frontera als refugiats procedents de Grècia després d'haver-la obert durant unes set hores, període en el qual només la van poder travessar alguns centenars de refugiats sirians i iraquians. Les autoritats d'Skopje van argumentar que els països del nord de la ruta balcànica havien limitat la de trànsits fins a les 580 persones al dia.
Després d'ocupar les vies del tren en un intent per forçar la reobertura dela frontera, un grup de persones s'ha llançat contra una tanca i ha començat a llançar pedres contra les patrulles frontereres de Macedònia. Els agents han respost amb gasos lacrimògens i bombes atordidores per dispersar la multitud, entre la qual hi havia nombrosos nens.
Un testimoni citat per Reuters ha explicat que els policies macedonis han llançat de gasos lacrimògens contra la multitud que ha intentat fer una tanca metàl·lica i també als immigrants i refugiats que feien una plantada a la via del ferrocarril.
L'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha confirmat a través de les xarxes socials l'ús de gasos lacrimògens per part de la Policia macedònia i ha informat que els seus equips mèdics a Idomeni, del costat grec de la frontera, han atès una quinzena de persones per problemes respiratoris, nou de les quals eren menors que s'hi han vist exposats. Així mateix, han atès set persones, tres de les quals menors, per ferides provocades pel trencament de la tanca.
Segons el ministeri de l'Interior de l'antic territori iugoslau, en les últimes 24 hores han creuat la frontera 500 refugiats sirians i iraquians per continuar el seu trajecte en direcció a Sèrbia, Croàcia, Eslovènia i Hongria en el seu viatge cap a Àustria i Alemanya. Es calcula que a la frontera entre Grècia i Macedònia hi ha més de 8.000 persones atrapades.
El ministre d'Exteriors de Macedònia, Nikola Poposki, ha advertit avui de la possibilitat que es produeixin “successos dramàtics” a Europa en els propers dies sinó hi ha una resposta efectiva i coordinada per gestionar els fluxos de refugiats.
En la seva intervenció a la sessió inaugural del Consell de Drets Humans de l'ONU, ha alertat de la situació de “crisi” que viuen els països que travessen els refugiats en la seva ruta cap al nord d'Europa.
El ministre ha reconegut la cooperació amb Grècia i també amb els seus veïns del nord, però ha considerat que només això no serà suficient per evitar “successos dramàtics que puguin passar en el futur proper a la ruta de la migració”.
Segons Poposki, la situació no se solucionarà sola a curt termini, especialment “si es mira cap a un altre costat i només es protegeixen els propis interessos”. “Passar la responsabilitat d'una frontera a una altra no és la solució”, ha reblat.
Per tot plegat, ha demanat “solidaritat” i una política comuna per poder fer front a una arribada de refugiats sense precedents.
Macedònia és el primer país cap a on van els refugiats que arriben a les costes de Grècia, un país que el 2015 va rebre més d'un milió de persones.