Descarten posar música a les guites de la Patum
Les figures continuaran donant voltes a la plaça Sant Pere de Berga al ritme del tabal
El patronat desestima la proposta del músic Martí Just, tot i que no descarta estrenar la melodia en algun concert
Les guites continuaran portant de corcoll els patumaires sense cap melodia que les acompanyi. El tabal i els fuets, doncs, continuaran sent els grans protagonistes acústics de cada salt. Així ho ha decidit el Patronat de la Patum de Berga, l'entitat que organitza la festa, en la reunió ordinària del mes de març.
L'ens organitzador va rebre una proposta del músic Martí Just i Montraveta, que aportava una melodia per tal que s'implementés a la comparsa. El patronat ha refusat la idea i ja s'ha pronunciat sobre la qüestió, argumentant que desestimen la proposta perquè trenca amb els orígens de la festa. Segons ha dit el gerent del patronat, Albert Rumbo, en declaracions a Ràdio Berga i a l'Aquí Berguedà, el fet d'incloure algun tipus de música en les guites “acabaria desvirtuant el sentit del seu salt i suposaria un canvi important en relació amb els punts defensats al seu dia davant la Unesco per tal que la Patum fos reconeguda com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat”.
Tot i desestimar que les guites tinguin música, com la resta de comparses de la Patum, el patronat “no descarta estrenar la melodia de Martí Just en algun concert patumaire”, ha dit Rumbo.
Encara en clau guitaire, el patronat ha acordat renovar la marca La Guita en la classe 38 de la classificació de Niça. Amb aquesta actuació, es garanteix una protecció mínima, el manteniment de la propietat d'aquest nom i la possibilitat d'ampliar les classes a protegir, si en un futur es considera convenient.
S'acosta la Patum 2016
La reunió de març del patronat també ha servit per avançar en els preparatius de cara a la primera de les dues Patums que hi haurà aquest 2016. Enguany, hi haurà Patum per Corpus (del 26 al 29 de maig), però també n'hi haurà a principi de setembre, en una edició especial per commemorar el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.
De cara a l'edició que se celebrarà per Corpus, el patronat ha acordat fer un reconeixement a la tasca de les germanes Camprubí, que són les encarregades de pentinar els nans i els gegants de la Patum, una feina que fan de manera totalment desinteressada des de fa uns 40 anys. A més, l'organització de la festa ha aprofitat la reunió d'aquest març per debatre temes de la Patum del maig que ve, com és el cas dels administradors (s'han presentat tres de les quatre parelles per ser-ho) i el recorregut dels Passacarrers (encara en fase de disseny).
El patronat, doncs, treballa per acabar de tancar tots aquests temes. Ara, però, l'organització de la Patum no es tornarà a reunir fins al 22 d'abril, a poc més d'un mes per l'inici de la festa.
LA FRASE
Una Patum dedicada a Joan Rafart
La figura de Joan Rafart i Montraveta serà molt present en la Patum 2016. Creador de la Patum infantil, va morir el febrer passat als 92 anys i des del patronat se li vol retre homenatge.
Els caps de colla de les comparses han expressat el seu desig que es dediqui un carrer, una plaça o un espai públic a l'ideari de la Patum dels infants. Per això, el patronat traslladarà aquesta voluntat al ple de l'Ajuntament, que és el que té la potestat per prendre aquest tipus de decisions. A més, l'organització de la festa dedicarà l'última pàgina del programa d'actes d'enguany a la figura de Joan Rafart.