Veïns de Pineda rebutgen que es faci una mesquita al Carme
L'AVV de Can Bel alerta que l'equipament religiós augmentarà la precarització d'un barri que té un índex elevat d'immigració
La comunitat musulmana i l'Ajuntament asseguren que el centre complirà tota la normativa
L'associació de veïns de Can Bel, a tocar del barri del Carme, ha fet públic el seu rebuig al projecte de construcció d'una mesquita al carrer Eivissa que ocuparia un edifici proper a la nova pista poliesportiva. Argumenten que l'equipament religiós, que hauria de substituir el local que funciona amb precarietat des de fa dotze anys al carrer Sant Jordi, portaria molts perjudicis a la zona i danyaria un veïnat que consideren que ja té prou mancances. En aquest sentit, l'AVV de Can Bel, juntament amb l'AVV del Carme, van registrar una instància a l'Ajuntament a principis de març on manifestaven el seu desacord amb la construcció de la mesquita i demanaven que “es paralitzi tota la tramitació i els permisos d'aquesta construcció”. El secretari de l'entitat, Joan Anton Ruiz, assegura que el projecte del centre religiós islàmic “s'ha dut a terme d'amagat dels veïns per part de l'Ajuntament, atès que es tracta d'una activitat sensible que pot acabar afectant la gent que hi viu”. El president dels veïns de Can Bel, Jordi Capdevila, hi afegeix que el veïnat se sent agreujat respecte a altres barris del municipi on també s'hi volien construir mesquites. “A les Creus se'ls va negar el permís perquè obrissin un centre de culte islàmic, i al Poblenou l'Ajuntament va comprar el local que la comunitat musulmana tenia per fer-hi un centre cívic i el col·lectiu es va traslladar en una nau del polígon industrial”, recorda Capdevila. Des de l'AVV de Can Bel precisen que han presentat la seva queixa als diferents grups municipals i que l'han fet arribar a altes instàncies de les formacions polítiques i a administracions superiors.
Pla d'ubicació
Tant és així que, davant el que consideren “hermetisme i inacció” del govern local, han traslladat la petició al Departament d'Afers Religiosos de la Generalitat, que ja ha convocat una reunió per al dia 22 que ve, on s'asseuran al voltant d'una taula veïns, comunitat musulmana i Ajuntament. Joan Anton Ruiz avança que, davant la situació creada, el consistori “hauria d'aprofitar l'oportunitat per assolir un consens sobre la instal·lació de centres de culte a Pineda”.
El president de l'AVV del Carme, Laureano Florido, admet que va donar suport a la instància en què es demanava la paralització del projecte de la mesquita, però destaca que després ha pogut consultar els plànols del centre de culte, “que és molt semblant al local que ocupen ara”. “Ens havien dit que es tractava d'una mesquita molt més gran, de caire comarcal i que podria tenir un efecte de crida, però sembla que només hi anirà a resar el col·lectiu del barri”, precisa. Tot i això, Florido valora positivament que hi hagi una reunió on hi intervinguin totes les parts afectades “per intentar trobar una solució que satisfaci totes les parts”.
Des del govern de Pineda, del PSC i CiU, el regidor d'Urbanisme, Jordi Masnou (PSC), lamenta que s'estigui “intentant crear un problema allà on no n'hi ha cap”. “La comunitat musulmana del Carme està seguint tots els passos legals per poder construir un centre de culte en condicions, i si compleixen tots els requisits, les obres es faran”, apunta, i afegeix que “mai no hi ha hagut cap problema de convivència al barri: perquè hi hauria de ser ara?” Masnou explica que la comunitat musulmana ja ha entrat el projecte als serveis tècnics municipals. “No és veritat que l'Ajuntament hagi amagat informació als veïns, perquè s'han fet diverses reunions amb les persones precisament que denuncien opacitat”, diu, i matisa que “fa més d'un any que s'està buscant un nou espai que tindrà una capacitat semblant a l'actual”.
D'altra banda, Jordi Masnou recorda que al barri, a l'avinguda del Carme, funciona una segona mesquita amb precarietat evident i que des del consistori fa temps que s'està treballant en alternatives perquè pugui trobar una ubicació més adequada.
Un centre per al barri
Des de la comunitat musulmana del barri del Carme, el portaveu Ahmed Errahmouni defensa la necessitat d'un centre de culte a la zona que pugui resoldre les necessitats del col·lectiu. “Estem parlant d'una mesquita més petita que l'actual, perquè passem de 150 m² a 114 m²”, comenta, i hi afegeix que “inicialment només es construeix la planta baixa perquè no hi ha diners per a res més”.
Errahmouni nega les informacions que parlen d'un equipament “amb vocació comarcal”. “És un espai per resar que utilitzaran els musulmans del barri, no de fora de Pineda”, insisteix. Pel portaveu de la comunitat, la reunió de dimarts vinent ha de servir per explicar un projecte “que compleix escrupolosament amb la normativa” i recorda que en tots aquests anys “mai no hi ha hagut cap conflicte entre col·lectius”.