Societat

Arcadi Navarro: “A Catalunya busquem el nostre propi model universitari”

El secretari d'Universitats i Investigació assegura que el model 3+2 no existeix a la universitat catalana

Assegura que “estudiar a Catalunya és més barat que estudiar a altres llocs de l'Estat”

Arcadi Navarro fa poc més d'un mes que és secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat. Navarro ha visitat aquest dimecres L'Illa de Robinson d' El Punt Avui TV per parlar sobre el model d'universitat que es va implantant a comptagotes al país: el famós pla Bolonya.

Fa uns dies, els estudiants van aturar l'activitat universitària per sortir a manifestar-se en contra del model 3+2, és a dir, tres anys de carrera i dos de màster. Això, segons els estudiants, comporta més despesa econòmica per l'estudiant i, per tant, una discriminació sota la variable del poder adquisitiu. Navarro ha explicat que quan es va debatre sobre Bolonya, “des de Madrid es va imposar que tots els graus fossin de quatre anys, argumentant que era el model més llatinoamericà”. Segons ha explicat, això va fer que a “les nostres universitats i tots els col·lectius a tots els Països Catalans” reclamessin que “ens quedéssim les competències i que féssim un model flexible, i això és el que estem procurant fer”.

Pel que fa al model 3+2, Navarro ha insistit que “no existeix”. “Hi ha graus de tres [anys], pot haver-hi graus de quatre o combinacions de graus”, un fet que, segons ha dit, es deriva d'“una aproximació de gran flexibilitat, com a Europa, i que es fa atenent les necessitats dels estudiants”. “A Catalunya busquem el nostre propi model”, ha afegit el secretari. “Tenim els nostres propis entorns de diàleg per parlar-ne amb tots els agents implicats i el que es farà, es farà ben fet i a poc a poc”, ha reblat. Navarro també ha recordat que, en cas que s'implanti un grau de tres anys, les persones que el cursin “adquiriran el dret d'un quart any de màster a preu de grau ”.

Un dels arguments que sostenen els sindicats d'estudiants és l'encariment del preu de la universitat amb el nou model. “El 80% del cost està cobert pels impostos de tots els contribuents” i el 20% va a càrrec de l'estudiant. “Tenim un sistema tal”, ha dit Navarro referint-se a les taxes universitàries, “que hi ha un segment social de rendes mitjanes i baixes que van fins i tot a cost zero a la universitat o amb un cost molt petit, i aquest sistema és millor a Catalunya que el que tenen altres autonomies”. El secretari conclou que “estudiar a Catalunya és més barat que estudiar a altres llocs de l'Estat”. A Navarro se li ha preguntat per un possible model universitari en una Catalunya independent: “La meva preferència personal és aquell sistema que permeti que l'ascensor social de la universitat faci arribar contra més a dalt millor”, ha respost Navarro .

El debat etern de les universitats sense incidència empresarial privada fa molts anys que està sobre la taula de les agrupacions estudiantils, que rebutgen aquesta introducció a l'ensenyament superior. “Gran part d'aquestes manifestacions”, ha dit Navarro en referència a les mobilitzacions envers aquest tema, “tenen un component ideològic que no comparteixo”. “Els estudiants d'últim curs poden passar de la manifestació a enviar el currículum l'endemà, i això és incoherent”, ha subratllat el secretari. Navarro ha reivindicat el món empresarial dins la universitat perquè “ el món de la universitat i la empresa no són incompatibles ”

Per veure l'entrevista sencera, cliqueu aquí .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.