La jornada intensiva s'estén a 25 escoles el curs vinent
Ensenyament decideix incorporar 18 centres més als set que van participar en el pla pilot l'any passat
La baixada de la natalitat provoca el tancament de 67 grups de P3 i 3.360 places menys
El Departament d'Ensenyament, d'acord amb les propostes dels serveis territorials, ha decidit ampliar fins a 25 el nombre d'escoles de primària que el curs vinent faran jornada continuada. A les set escoles (cinc de Girona, una de Barcelona i una de Tarragona) que van començar a fer jornada intensiva l'any 2012, quan es va posar en marxa el pla, se n'hi afegeixen aquest any 18 més, de les quals 11 –entre aquests centres, n'hi ha quatre de Barcelona: Concepció Arenal, Eduard Marquina, Can Fabra i Congrés Indians– ja la impartien abans del 2012. Les escoles que començaran l'any vinent per primer cop la jornada intensiva són Can Rigol (el Prat de Llobregat), El Pontarró (Martorell), Les Oliveres (Barcelona), Puig Drau (Montseny), Mestral (l'Hospitalet de l'Infant), Valdelors (Vandellòs) i Ramon i Cajal (Ulldecona).
La implantació de la jornada intensiva a primària ha generat un ampli debat en l'àmbit educatiu i molts centres s'han adreçat al departament per saber com s'hi poden afegir. De moment, el govern ha decidit ampliar el pla fins a l'any 2019.
Pel que fa a l'oferta de places, el departament va explicar ahir que el curs vinent s'oferiran 3.360 places menys de P3. Aquesta reducció ve motivada pel descens de la natalitat, que ha afavorit que aquest curs s'hagi produït la davallada d'alumnat de P3 més gran dels últims 30 anys.
La reducció implicarà, de fet, el tancament de 67 grups de P3. Ahir, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va explicar que la decisió de tancar alguns grups de P3 s'ha pres després d'un “diàleg constant” amb els ajuntaments dels municipis afectats. Tot i això, segons va informar ahir Efe, una vintena de consistoris, la majoria del Baix Llobregat, no han subscrit aquest acord.
“No hi ha cap govern que vulgui tancar classes”, va afirmar Ruiz després d'insistir que la decisió s'ha pres per “protegir l'escola pública”, ja que, “si no es fa res, es podrien acabar tancant escoles” per falta d'alumnes. A més, va destacar que s'ofereixen 5.822 places més en relació amb el padró. El tancament dels grups de P3 ha provocat protestes de pares i mares i també concentracions convocades pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa.
LA XIFRA
LA FRASE
64 escoles rurals podran tenir nens d'1 a 3 anys
S'amplia de 7 a 64 el nombre de poblacions on els nens
d'1 a 3 anys poden acudir a l'escola rural el curs escolar 2016/17. La ràtio màxima d'aquests grups serà de deu nens i estaran tots junts.
Es creen tres nous centres de secundària
Es crearan tres instituts nous: el Maria Espinalt, al districte de Sant Martí de Barcelona; l'institut Barberà, a Barberà del Vallès, i l'institut escola Marta Mata de Torelló, a Osona.
Més places per fer primer d'ESO el curs que ve
El curs vinent, el nombre d'alumnes creixerà en 2.500, fins a situar-se en els 80.700, i hi haurà 600 places més, 81.720 en total a primer d'ESO, 1.000 places més d'oferta que de demanda.
La ràtio a l'ESO es fixa en un màxim de 30 alumnes
Per a primer d'ESO, es fixa una ràtio màxima de 30 alumnes per aula. La ràtio mitjana aquest any ha estat de 28,5 alumnes per aula, en contraposició amb el màxim de 29,1 del curs 2012/13.
El 30 de març s'obre el període de preinscripció
La preinscripció s'obrirà del 30 de març al 7 d'abril, i la matriculació serà del 13 al 17 de juny per a educació infantil, primària i primer d'ESO, i del 27 de juny a l'1 de juliol per a segon, tercer i quart d'ESO.