Societat

La legió desfila a Palafolls i desafia l'Ajuntament

Els exmilitars finalment surten en processó pels carrers del barri de Sant Lluís tot i la prohibició municipal

Un grup d'entitats es manifesten perquè consideren que fan “apologia del feixisme”

Divendres Sant tens el que es va viure ahir a Palafolls. Després que l'alcalde, Valentí Agustí (PSC), per mitjà d'un decret, prohibís la presència de “grups paramilitars” en la processó, els exlegionaris van fer cas omís i van sortir tal com havien anunciat pels carrers del barri de Sant Lluís. Un veïnat que, d'altra banda, es va despertar amb tot de pintades en contra de l'acte i del regidor del PP, Óscar Bermán, que presideix també la Confraria de Sant Lluís i Santa Maria.

Encapçalats per una pancarta on es podia llegir “Libres para mostrar nuestra fe”, l'Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, que el dia abans havia fet igual a l'Hospitalet de Llobregat, va desfilar davant de centenars de veïns i entre crits per enaltir-los. Fusells en mà i carregant el Crist de la Bona Mort, tampoc va faltar el repertori de marxes i d'himnes que al llarg de tot el recorregut van anar cantant, sovint acompanyats pels fidels que s'ho miraven fent-los el passadís. La desobediència de la confraria de Palafolls, però, podria sortir cara perquè sense el permís municipal s'exposen a una sanció, de la qual ahir ningú volia parlar. Tot i que hi va haver una forta presència policial, el consistori no va actuar per frenar la desfilada dels exlegionaris, que tampoc va registrar incidències.

Una estona abans de l'inici de la polèmica processó però lluny del barri de Sant Lluís, el col·lectiu d'entitats Joves per la Terra de l'Alt Maresme es manifestava en contra de la participació de la legió. Desenes de persones van fer una sonora cassolada per denunciar la instrumentalització que s'estava fent d'una tradició religiosa. “Els conviden com a excusa per fer apologia del feixisme militarista”, van denunciar en el manifest que van llegir a la plaça de l'Ajuntament. Sigui com sigui la presència dels exlegionaris ha deixat un ambient enrarit a Palafolls entre partidaris i detractors.

La més multitudinària

Molt més reposada i recollida va ser la processó general de Mataró, que va tornar a ser multitudinària, tot i la pluja que va obligar a endarrerir-ne l'inici, demostrant un cop més la bona salut d'una manifestació religiosa que cada any agafa més embranzida. Tots els misteris de les confraries i germandats van sortir al carrer en un seguici que va aplegar més de 2.000 persones. A l'hora de tancar aquesta edició, la processó havia d'arribar a la plaça Santa Anna, on estava previst fer-hi un dels moments més àlgids, els populars encuentros entre diferents imatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú