El xàfec desgavella el metro, rodalies i la circulació viària

Cauen fins a 76 l/m² i s'activa l'alerta per falta de drenatge a la via pública

Un xàfec intens i regular, el més fort del país, va escombrar lentament ahir al migdia el Barcelonès des del Baix Llobregat fins al Maresme i en dues hores es van registrar fins a 76 l/m² a l'hospital de la Vall d'Hebron i mitjanes d'entre 60 i 70 a tota la ciutat. Fins a les cinc de la tarda continuava plovent de manera més suau, però a un quart i mig de quatre de la tarda, l'Ajuntament de Barcelona ja havia activat el pla d'emergència municipal per insuficiència de drenatge, és a dir, per la incapacitat dels embornals i de les clavegueres d'engolir tota l'aigua i desguassar-la cap als grans col·lectors, en la majoria de casos perquè s'hi formava un embós per l'arrossegament de fulles i deixalles acumulades. L'aiguat va escombrar la ciutat de mar cap a muntanya, afectant sobretot Ciutat Vella i el front litoral i desplaçant-se cap a Nou Barris. Fins a les cinc de la tarda s'havien atès 865 trucades d'emergència i fins a les sis els bombers de la ciutat havien fet 49 serveis per treure aigua de soterranis i terrasses i per reconèixer façanes en risc d'esllavissament, el més destacat dels quals va ser el del camí de la Foixarda, que es va haver de tallar al trànsit. En la mobilitat, el desgavell va ser general. Pel que fa al trànsit, la Guàrdia Urbana va haver de regular la circulació als carrers on es van apagar els semàfors –dotze cruïlles de 1.700– i va haver de tallar l'accés a la ronda Litoral des de la C-31 per la formació de grans bassals d'aigua al límit entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Les cues fins a Can Tunis van arribar als tretze quilòmetres perquè es va haver de restringir el pas per la via a un únic carril i es va haver de tancar la sortida 27 a estones. A la ronda de Dalt es tallaven les entrades 2, 3 i 7 en moments puntuals. A dos quarts de sis de la tarda, el pla d'emergència s'activava en fase d'alerta. Inusualment, el metro va ser un dels serveis desgavellats per l'aigua.

Metro afectat com mai

A l'L2 es va haver d'interrompre el pas de combois a un quart i mig de quatre per passar a funcionar només des d'Universitat fins a Pep Ventura –les filtracions d'aigua des del carrer van obligar a tancar Sant Antoni i les del clavegueram, Paral·lel–. A les cinc es va reprendre el servei des de Paral·lel sense que els combois paressin a Sant Antoni. Tampoc els trens de l'L3 paraven a Paral·lel pel mateix motiu. A l'L1 els trens no s'aturaven a Trinitat Vella en direcció a Bellvitge i a Rambla Just Oliveras en direcció Fondo. A l'L5, cap a les quatre es tancava el vestíbul de l'estació de Verdaguer pels danys en murs perimetrals, que van cedir i van afectar lleument uns passatgers. També es van haver de restringir temporalment alguns dels accessos a les estacions d'Espanya, Santa Eulàlia, Fabra i Puig, Sagrera i Urgell de l'L1, del Poble Sec a l'L3 i de Collblanc de l'L5. A la xarxa de busos hi va haver alteracions d'una hora en les línies 79 i 110, desviades a l'Hospitalet de Llobregat, i a les línies 96, 155 i 156 a Montcada i Reixac.

Montjuïc, sense telefèric

El telefèric de Montjuïc va interrompre el servei a tres quarts de tres per precaució, davant la intensitat de la pluja i el vent.

Rodalies va tornar a rebre les conseqüències de l'aiguat. L'aigua es va embassar al túnel entre l'estació de França i la de Passeig de Gràcia i, per seguretat, es va restringir la circulació de trens des de tres quarts de quatre fins a les cinc, quan els trens de la C2 sud provinents del Baix Penedès i el Garraf van acabar i començar el seu recorregut a Sants. Segons Adif, es va circular amb precaució i reduint la velocitat al tram entre Sants i Passeig de Gràcia durant una hora i vint minuts, i el mateix es va fer al tram entre la Sagrera i Badalona durant dues hores per l'afectació d'un circuit. A més de les rondes, la pluja també va causar retencions a la sortida sud de l'autovia A-2 a Sant Joan Despí i a la C-17 en sentit sud, on es va haver de tallar la sortida de la Llagosta. També es tallava la calçada en tots dos sentits a la mateixa via a la Garriga.

A la resta del país

La forta pluja de primera hora de la tarda va descarregar fins a 47 l/m² a Alella, on la riera va baixar d'ample a ample, com la d'Argentona, que també es va poder veure ahir ben plena. La policia local també va tallar al trànsit la carretera BV-6001, en totes dues direccions, en un pas inundable que hi ha al pont d'en Pitxota, entre Malgrat de Mar i Palafolls.

El temporal es va emportar un tram de passeig a la platja de s'Abanell de Blanes; va originar un forat d'uns 15 metres quadrats en un lloc on el passeig reposa sobre una llosa de formigó aixecada sobre la sorra, sense fonament ni escullera protectora.

Al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, els bombers també van haver de fer diverses sortides.

Al Pirineu hi va caure la primera nevada de la tardor.

Fins aquest matí, el Servei Meteorològic preveia risc per ratxes de vent de fins a 90 km/h arreu.

Aigües fecals a Cubelles

m.l

Les fortes pluges d'ahir van produir abocaments d'aigües fecals a la desembocadura del riu Foix –que baixava amb molta força– a Cubelles, segons va denunciar l'entitat ecologista Fauna i va reconèixer l'Ajuntament. Les bombes encarregades de recollir l'aigua de pluja del carrer juntament amb les aigües del clavegueram i enviar-les a la depuradora són insuficients quan hi ha pluges importants, segons el govern local. El regidor de Serveis Viaris, Joan Albet (CiU), sosté que els vessaments van ser «un 90% d'aigües pluvials i un 10% de fecals», i recalca que aquest problema en la xarxa és responsabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.