El cas Maristes obliga a elaborar un nou protocol contra abusos
Bassa admet que el sistema d'alerta vigent des del 2012 falla perquè no preveu que l'abusador sigui un professor o educador
Un comitè es reunirà trimestralment per fer-ne seguiment
Mentre van sortint a la llum suposats antics casos de víctimes d'abusos a dins del ja anomenat cas Maristes, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va assegurar ahir que les administracions treballen perquè no es tornin a repetir. En una compareixença en la comissió d'Ensenyament, la titular d'Afers Socials va explicar que la setmana vinent tindran enllestida la part tècnica d'un nou protocol que incorporarà la figura del professor i l'educador com a possible abusador sexual.
Així, el protocol de detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescents en l'àmbit educatiu, de l'any 2012, que és el que encara està vigent, quedarà substituït. Bassa va reconèixer que aquest mecanisme de detecció i abordatge d'abusos estava pensat perquè des de l'escola es pogués donar el senyal d'alarma quan un infant era víctima d'abusos o maltractaments a la família, però no pas quan l'abusador era precisament un membre de la comunitat educativa. Tot i que no en va avançar gaires detalls, sí que va indicar que el nou mecanisme tindrà en compte també que ho puguin ser professors i educadors, i així es cobriran tant els centres educatius com les activitats en temps de lleure.
La consellera d'Afers Socials va parlar de “protocol bilateral” perquè hi estan treballant sobretot des del seu departament i el d'Ensenyament. Va dir també que s'hi incorporaran les aportacions que provinguin del síndic de greuges, Rafael Ribó, que a finals de març va criticar la “passivitat” de les administracions després de les denúncies sorgides al centre concertat Maristes Sants-les Corts i va reclamar més coordinació institucional davant de l'evidència de mala praxi amb una cadena d'errades.
Tot i admetre la necessitat d'un nou protocol i lamentar els fets alarmants dels últims mesos, Bassa va referir-se a l'enquesta sobre convivència escolar i seguretat a Catalunya que mostra que entre els adolescents es va reduït tres punts entre el 2002 i el 2012 la percepció d'accions negatives. Pel que fa a sistemes d'alerta, va indicar que el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (RUMI) ha rebut aquest any 56 notificacions des d'Ensenyament a partir de les quals s'han obert 31 expedients.
També ahir al matí es va aprovar a la reunió de govern la creació d'un comitè interdepartamental de seguiment i coordinació dels mecanismes de prevenció i detecció d'abús sexual o qualsevol altra forma de maltractament. Aquest òrgan es reunirà trimestralment i en formaran part representants d'Ensenyament, Afers Socials, Interior, Justícia i Presidència.
Que cap nen no es guardi cap ‘secret'
La Fundació Juvanteny va presentar ahir el seu projecte per a la detecció de casos d'abusos sexuals. Es tracta del Projecte-Secret, una iniciativa que anima els menors a no guardar secrets, entre els quals hi pot haver casos d'abusos sexuals o físics. La directora de la fundació, Montserrat Juvanteny, va explicar que el projecte pretén desemmascarar casos d'abusos i, en tot cas, prevenir-los. Fins ara la fundació ha fet més de vint tallers amb prop de 200 nens que estan en centres de l'organització, un projecte de treball en grup que s'ha presentat a la Generalitat per si el vol estendre a tot el sistema educatiu.
Aquesta fundació va posar en marxa aquest projecte fa dos anys, quan va saltar el cas del pederasta de Castelldans, a les Garrigues, que va ser condemnat a 51 anys de presó per haver abusat i gravat vuit menors que tenia en acollida, derivats de la Fundació Juvanteny. L'entitat, a la vegada, va ser condemnada a indemnitzar amb 204.000 euros set víctimes del pederasta per no haver detectat que l'home abusava dels menors que havien deixat al seu càrrec.