Societat

El govern admet ara que han fugit 9 menors de Barcelona

Cinc més s'han escapat d'un centre de Manresa i encara no sap si algun d'ells forma part del grup que inhala cola

Acorda amb l'Ajuntament impulsar un centre de dia per tractar nens politoxicòmans

La Generalitat, i més concretament la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), té comptabilitzats nou menors que s'han escapat dels centres residencials en règim obert que té a Barcelona –cinc del centre Coda i quatre de Mas Pins– i té constància que cinc joves més han fugit del centre Estrep de Manresa. Encara no sap, però, si algun d'aquests menors forma part del grup d'entre 15 i 20 joves que es mou pel districte barceloní de Ciutat Vella i té addicció a la cola .

El secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va insistir ahir que, fins que no es procedeixi a “l'efectiva identificació” dels nois, no podrà resoldre la incògnita. “Demà [avui per al lector] ens reunirem amb la direcció general de la Policia del Departament d'Interior i ens presentaran un informe específic amb la informació precisa”, va afirmar. Iglesies ho va explicar després de la trobada que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va mantenir amb l'Ajuntament de Barcelona per veure quines línies de treball es poden activar per treure aquests joves del carrer. “Des del novembre passat tenim un repunt important de menors que inhalen cola o dissolvents; són nois amb una trajectòria llarga de consum, en alguns casos d'anys, i és difícil intervenir tant a l'espai públic com des dels mateixos centres, ja que per raons evidents no se'ls pot tenir en situació de reclusió”, va indicar el gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials, Jordi Sánchez.

Un dels compromisos sorgits de la reunió d'ahir és la voluntat d'endegar –com a prova pilot– un centre obert de dia especialitzat en el tractament de menors inhaladors i consumidors de substàncies, amb l'objectiu d'intensificar la seva atenció terapèutica, social i educativa. “És una necessitat que actualment no està degudament coberta en el sistema d'atenció sociosanitari ni de protecció pel que fa a menors”, va considerar Iglesies, que hi va afegir que Ciutat Vella podria ser una bona ubicació per a aquest centre.

La DGAIA i l'Ajuntament van apostar també per establir “itineraris de transició a la vida adulta” quan aquests joves deixen de ser menors oficialment, amb l'objectiu de donar-los atenció en l'àmbit de la formació i la inserció laboral. D'altra banda, en el termini d'un mes es vol fer una sessió extraordinària del consell de govern del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, liderat per les dues administracions. La voluntat és donar impuls a aquest organisme perquè abordi aquesta problemàtica –i d'altres de relatives a menors en situació de risc– i també elaborar un pla director que permeti al consorci assumir progressivament noves competències i millorar l'atenció a la ciutadania.

“Els menors no acompanyats són infants de tothom, de la societat, de la DGAIA, de l'Ajuntament... Totes les institucions hem de fer pinya per tractar correctament aquest fenomen complex”, va afirmar Iglesies. Sobre l'aplicació de mesures més a curt termini, tant l'Ajuntament com la Generalitat van afirmar que l'actuació més immediata que es pot fer consisteix a exercir la recerca dels menors que han fugit i retornar-los als centres on viuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.