Educació

La revàlida del batxillerat serà similar a les PAU

Les preguntes de la prova les decidiran les comunitats autònomes

Catalunya preveu selectivitat el curs 2016-17

El Ministeri d'Educació comença a fer marxa enrere en una de les mesures més controvertides de la llei Wert: la desaparició de la selectivitat i la substitució per les revàlides de batxillerat. Així ho van certificar el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i el president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Segundo Píriz, que ahir van explicar que la prova de batxillerat, que s'hauria de començar a aplicar l'estiu de l'any que ve, serà molt semblant a les actuals proves d'accés a la universitat (PAU) i les preguntes les dissenyarà cada comunitat autònoma, en lloc del govern estatal com estava previst.

Tot i la polseguera que va aixecar aquest punt de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), finalment l'accés a la universitat no serà gaire diferent de com era fins ara. La nota dels dos cursos de batxillerat continuarà comptant el 60% de la nota i el nou examen, el 40%. A més, Píriz es va mostrar partidari que les universitats de l'Estat es posin d'acord a no fer una prova d'accés pròpia com preveu la Lomqe, de manera que la nota de la revàlida valgui per a tots els centres, tal com ja han pactat les universitats catalanes.

La nova prova, que a partir de l'estiu de l'any 2018 caldrà superar per obtenir el títol de batxillerat, avaluarà les cinc assignatures troncals i dues d'opcionals, i una d'específica que triarà cada estudiant. Com en l'actual mode selectivitat, la qualificació podrà arribar fins als catorze punts. Méndez de Vigo i Píriz van explicar que, tot i que el Ministeri d'Educació determinarà els continguts generals de la prova, les preguntes concretes dels exàmens i les dates seran a càrrec de les comunitats autònomes. En les proves no hi haurà preguntes tipus test com es preveia en el primer esborrany de l'exministre José Ignacio Wert.

Els canvis anunciats ahir van deixar fred el govern català. El Departament d'Ensenyament recorda que, a hores d'ara, no hi ha cap ordre que indiqui que els alumnes que ara fan primer de batxillerat hagin de passar cap altra prova que no sigui la selectivitat tal com està ara, mentre que la Secretaria d'Universitats i Recerca veu inviable tenir enllestida una nova prova per a l'estiu del 2017. El futur de la Lomqe, a més, continua sent incert.

LA DATA

2017-18
la revàlida s'haurà de superar per obtenir el títol de batxillerat si la Lomqe es manté tal com està.

LES XIFRES

8
assignatures
avaluarà la revàlida: cinc matèries troncals i dues d'optatives, i una d'específica que triarà l'estudiant.
40
per cent
de la nota sortirà de l'examen de revàlida de batxillerat, i la nota dels dos cursos comptarà el 60%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.