Educació

El creixement del tèxtil porta una FP dual a Igualada

La patronal del sector avança que necessitarà almenys 200 nous professionals en els pròxims anys

Els estudis s'han adaptat a la realitat de les empreses de la comarca de l'Anoia

A Igualada hi haurà, a partir del curs que ve, un programa de formació professional dual en el sector tèxtil. Es tracta del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en fabricació i ennobliment de productes tèxtils. La formació, que ja s'imparteix a Mataró i Terrassa adaptada a les respectives realitats industrials, s'ha ajustat en el cas d'Igualada a la fabricació de gènere de punt amb un pla d'estudis que s'ha elaborat amb la participació del mateix sector. El nou cicle s'impartirà a l'institut Milà i Fontanals i tindrà una durada de dos anys i 2.000 hores de formació. Durant el segon any, l'alumne farà pràctiques remunerades (660 hores) en alguna de les 26 empreses del sector que ja han formalitzat la seva incorporació al projecte formatiu.

Elevada inserció

El gerent de la patronal anoienca del sector, David Garcia, ha explicat que les empreses tèxtils de la comarca necessitaran “d'aquí a pocs anys” almenys uns 200 nous treballadors, tant per cobrir jubilacions com pel creixement que espera el sector, superior al 5% al conjunt de l'Estat l'any 2015. Garcia ha explicat que una de les darreres accions formatives impulsades a la comarca, un curs de formació ocupacional d'auxiliar de tissatges, ha acabat amb la inserció laboral del 80% dels participants. L'ocupabilitat, així com la remuneració de l'estada a l'empresa, són els incentius per a l'alumnat que defensa Garcia. Per tal que es pugui impartir hi haurà d'haver almenys 20 alumnes.

El nou cicle, al qual l'Ajuntament d'Igualada espera sumar noves ofertes formatives del sector, arriba després d'un treball conjunt amb la Cambra de Comerç, la patronal Fagepi i la fundació anoienca Fitex, dedicada a la innovació tèxtil. La tinenta d'alcalde de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón, ha defensat l'estratègia de la ciutat per intentar reactivar la seva indústria tèxtil. Entre les apostes hi ha la fira professional BSTIM, que mostra els fabricants de la comarca a marques i distribuïdors.

El sector ha estat objecte d'un duríssim ajust al llarg de la darrera dècada. Lluny ja del millor moment del sector, l'any 2003 l'Anoia tenia 355 empreses del sector que donaven feina a 5.453 persones. Actualment, el nombre d'empreses és d'unes 140, que donen feina a 1.500 treballadors, segons Fagepi.

LA FITXA

26
empreses
tèxtils de l'Anoia contractaran els alumnes durant el segon curs del cicle.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia