Societat

Sopa de Cabra i Blaumut, a la festa major de Lleida

La banda capitanejada per Gerard Quintana inicia avui la gira a la capital del Segrià. Amb la formació Blaumut, són els caps de cartell d'una festa que combina tradició i modernitat

La festa major de maig de Lleida se celebra en honor a sant Anastasi, un soldat romà fill de Lleida que va ser martiritzat a Badalona l'any 303. Enguany, les arts plàstiques i l'aportació de la dona a la cultura i el llenguatge són els eixos de la celebració. La primera dona catedràtica de la Universitat de Lleida, Àngels Santa, va ser l'encarregada d'obrir la festa major ahir a la tarda amb el pregó.

La programació combina els elements tradicionals de la cultura popular catalana i lleidatana amb actes més moderns, amb un fort protagonisme de les entitats socials, culturals i esportives de la ciutat. De l'ampli programa d'activitats populars, destaca l'espectacular ofrena floral al patró i la batalla de flors que se celebra el mateix dia 11 de maig, al matí i a la tarda. Per la rambla de Ferran desfilen múltiples carrosses, els ocupants de les quals combaten amb el públic amb confeti i serpentines.

Un altre dels elements destacats és la música. Hi haurà una cinquantena de concerts, amb les actuacions de dotze formacions locals. Algunes de les propostes són Sopa de Cabra, que inicia la gira a Lleida, al pavelló 3 dels Camps Elisis; el concert de Blaumut, que actuaran amb la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida a l'auditori municipal Enric Granados; o les revetlles, amb la presència de Lorena, Los Deltonos, Manuel Fuentes, Green Valley, Animals, Xoel López, The Toasters, La Raíz i Banda Bassotti, entre d'altres. Enguany les dues revetlles es faran en tres escenaris.

La constant presència de l'emblemàtic drac de la ciutat, Lo Marraco, i de la parella de gegants més antics de Catalunya, en Marc Antoni i la Cleòpatra, és un altre dels atractius. Sortiran a celebrar les festes en diversos actes: amb la sortida del pregó, la trobada gegantera o l'anada a l'ofici el dia de Sant Anastasi, patró de la ciutat.

La festa major s'acomiada tal com comença: amb un esplèndid castell de focs artificials al marge esquerre del riu Segre. Serà avui divendres i el dimecres 11, a les 22 h. Destaquen també els balls de festa major, les danses folklòriques que representen les diverses cases regionals de la ciutat, la revetlla de les Cases Regionals, el concert i ballades de sardanes, les actuacions dels esbarts dansaires o les havaneres.

En l'àmbit de les arts escèniques, hi haurà hi haurà el musical Mamma Mia a la Llotja, diversos grups d'animació, presents al Parc dels Somriures, amb Festa Fusta, el Sidral, Xip Xap, Festuc Teatre, Campi qui pugui, Encara farem salat, la Barrila al Parc dels Somriures.

També hi haurà la Mostra de Cervesa Artesana de Lleida i el XXXII Festival Folklòric Internacional de Lleida. Per tal de donar a conèixer la riquesa cultural de la dansa tradicional, enguany al festival hi participaran Coros y Danzas de Besana (Valladolid), Agrupación Folklórica Santa Cecilia (Osca) i l'esbart dansaire Sícoris Ballet Ciutat de Lleida. El pressupost de la festa major d'enguany és de 300.000 euros, un 28% menys que l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia