Societat

JOAN SOLÉS

DELEGAT EPISCOPAL PER A LA PASTORAL PENITENCIÀRIA

“La presó té tanta força que destrueix les persones”

“No hi crec si es tracta de tornar-los a la societat que els ha maltractat”

“Les tancaria i en deixaria una de mínima i selectiva”

Ha passat bona part de la seva vida vinculat a les presons com a capellà, especialment a les de Nova York, on va estar vint anys. Actualment és el delegat episcopal per a la Pastoral Penitenciària.

Quin tipus de persones són les que estan recloses en aquests centres?
Depèn de la presó. Els sis anys que vaig passar a la primera presó de Nova York, eren persones que venien del carrer, afroamericans i hispanos, delinqüents comuns que havien fet robatoris, potser havien mort algú en una baralla, en un context on això es pot entendre, de manera esporàdica. A la presó federal hi havia la flor i nata de la societat, persones que no tenen res a veure amb les que puc trobar a Figueres o a Girona. La presó americana segueix un model diferent del d'aquí. Ells parlen de càstig i nosaltres, de reinserció. Jo estic en contra de la reinserció quan es tracta de reinserir-los en el món que els ha maltractat. Si parlem de com de fer-los créixer com a éssers humans, en el sentit de responsabilitat, de coneixement.. aquí sí que hi firmo.
Com hauria de ser el model perquè realment fes possible que poguessin tornar a viure en societat?
Hem muntat un món desastrós. Si un noi ha tingut la mala sort de viure amb una mare drogoaddicta, o amb un pare maltractador, què en pot sortir? La reinserció hauria de ser més aviat prevenció. Donar una formació que fos més per aprendre a ser ésser humà perquè la vida no és un cotó fluix, a la vida hi ha de tot, hi ha moments d'esperança i moments en què et sents enfonsat. Les presons les tancaria totes. Deixaria una mínima presó, molt selectiva. La majoria de persones que hi ha a les presons espanyoles han comès delictes menors que podrien tenir un altre tipus de tractament, de vigilància i control per mitjans electrònics, que n'hi ha, com ara portar una polsera, un mòbil... que, a més, resulten molt més barats a l'administració que no pas mantenir el sistema penitenciari.
Com caldria enfocar el treball
amb els interns i amb la societat
en general?
No hi ha fórmules màgiques. Les presons, tal com les tenim concebudes, són escoles del crim, i no només per als interns, amb víctimes col·laterals entre el que hi treballen. La presó et fa diferent. Molts funcionaris que vaig conèixer a Nova York tenien problemes familiars. He vist suïcidis. La presó té tanta força que destrueix les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia