Societat

política municipal

Nou plans de protecció civil de Tarragona estan caducats

Alguns fa 14 anys que no s'actualitzen, com ara el pla bàsic d'emergència municipal i l'Inuncat, segons van denunciar ahir ERC, CDC i la CUP

L'equip de govern respon que està treballant en l'actualització des del 2010

Els grups municipals de CiU, ERC i la CUP de Tarragona van denunciar ahir que l'Ajuntament té nou plans de protecció civil caducats i dos més pendents de realitzar, tot i els requeriments de la Generalitat per actualitzar-los. Els tres partits a l'oposició van exigir a l'equip de govern que corregeixi aquest fet i van demanar que es convoqui una comissió de Protecció Civil extraordinària per tractar-ho de forma monogràfica.

L'equip de govern, per la seva banda, no va tardar ni tres hores a respondre, a través d'un comunicat, que des de l'any 2010 està treballant en l'actualització dels manuals d'actuació municipal d'emergències, “amb la celeritat que la limitació de recursos tècnics i humans permeten”, i va indicar que es troben al 80% de la seva elaboració. El regidor de Protecció Civil, José Luis Martín, va remarcar que “els riscos, com sempre, estan perfectament coberts”, i va criticar els tres grups per “l'alarmisme que volen crear”.

El pla PBEM (pla bàsic d'emergència municipal) no s'actualitza des de l'any 2002; l'Inuncat (per a inundacions) i el Transcat (per a accidents en el transport de mercaderies) des del 2003; l'Infocat (per a incendis forestals), el Plaseqcat (d'emergència del sector químic), el Camcat (contaminació de les aigües marines) i el Sismicat (d'emergències sísmiques) des del 2005, i el Neucat (nevades) i el pla de contaminació accidental de l'Ebre, des del 2008. A més, estan pendents de redacció el pla d'emergència nuclear Penta i el d'emergències radiològiques Radcat, segons l'oposició. “Ens trobem davant d'un exemple més de la desídia, la ineficiència i la improvisació de l'equip de govern”, va afirmar la regidora de CiU Cristina Guzmán, que hi va afegir que la Generalitat, que obliga a revisar els plans cada quatre anys, ha requerit “des de fa molt temps” a l'Ajuntament l'actualització d'aquests plans.

El regidor d'ERC Xavier Puig va destacar que una ciutat com Tarragona, amb 140.000 habitants, un alt índex de turisme, “que és a tocar d'una refineria i del complex químic més gran del sud d'Europa”, i en els àmbits d'influència de les nuclears de Vandellòs i Ascó, ha de tenir els plans al dia. Els tres grups hi van afegir que en els darrers anys “hi ha hagut canvis demogràfics, socioeconòmics i estructurals”; “no es pot planificar una evacuació si, per exemple, no tens l'A-27 en la planificació”, van dir.

El regidor de la CUP també va posar com a exemple que “l'Ajuntament no sap quins tipus de matèries perilloses circulen per la línia ferroviària que passa per la ciutat”, i va lamentar l'ajornament d'un pla de seguretat per assegurar l'evacuació del mercat de Bonavista, que aplega setmanalment unes 25.000 persones.

LA FRASE

Parlem de salvar vides i ens trobem davant d'un exemple més de la ineficiència de l'equip de govern
Cristina Guzmán
Regidora de CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia