Salut

sanitat

Sabadell avança 4 milions per millorar les urgències del Taulí

Es construiran dues plantes noves en dos anys per evitar col·lapses, amb el compromís que Salut torni els diners

65 treballadors de la clínica del Vallès aniran al consorci sabadellenc i al de Terrassa

L'Ajuntament de Sabadell avançarà al Consorci Sanitari Parc Taulí –amb el compromís de retorn assumit per la Generalitat– 4,1 milions d'euros provinents del superàvit del 2015 per construir, en un període de dos anys i sense haver d'aturar el servei, dues plantes d'urgències que suposaran 96 llits nous, que permetran mitigar el col·lapse existent. “No és competència nostra, però la situació del Taulí és una qüestió de ciutat”, va afirmar l'alcalde, Juli Fernàndez, assegut al costat del conseller de Salut, Antoni Comín. Aquest va anunciar el final de les derivacions a la clínica del Vallès –el contracte acaba a l'agost–, cosa que implicarà que el Taulí assumeixi el 65% de l'activitat concertada –s'havien contractat 3.700 altes mèdiques i quirúrgiques– i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), el 35%.

El trasllat es farà en un any, de manera progressiva, i suposarà la incorporació de 65 empleats a la plantilla dels hospitals de Sabadell (43) i Terrassa (22) amb un contracte indefinit. “Cap treballador de la clínica serà acomiadat per la no-renovació del contracte”, va dir Comín. El traspàs suposa l'obertura de 37 llits i tres sales d'operacions entre els dos centres. Dels 7,5 milions que es destinaven a la relació contractual del Servei Català de la Salut (SCS) amb la clínica del Vallès, 5 s'invertiran al Parc Taulí i 2,5 a Terrassa per assumir l'activitat. A banda, Salut destinarà 3,5 milions en concepte de subvenció d'explotació a l'hospital sabadellenc per mitigar l'impacte d'una sentència relacionada amb les cotitzacions per hora de guàrdia que, segons el conseller, ha obligat el centre a fer una provisió de 7 milions i ha trencat l'equilibri pressupostari.

Fernàndez va avançar que, tot i que serà el consell de govern el que finalment ho decideixi, els diners podrien servir per “recuperar drets dels treballadors”, que fa temps que reclamen recuperar una part de les pagues extres dels darrers anys. En total, s'injectaran 12,6 milions al Taulí entre Salut i l'Ajuntament.

El comitè d'empresa va reclamar ahir la millora de les condicions laborals en conèixer el pla, com ara que el personal eventual pugui accedir a una plaça indefinida i que s'ampliïn contractes, a més de fer promocions internes.

LA XIFRA

3.700
altes
de la clínica del Vallès assumiran els consorcis de Sabadell (2.400) i Terrassa (1.300).

Injecció de 6,7 milions per eixugar deute a Terrassa

El conseller de Salut, Antoni Comín, també va visitar l'hospital de Terrassa, on va assegurar que encara es treballa en el pla d'empresa per recuperar l'equilibri financer del Consorci Sanitari de Terrassa (CST); tot i això, va avançar que inclourà una injecció de 6,7 milions per començar a eixugar “el dèficit històric de 35 milions” acumulat de l'entitat. Abans de reunir-se amb el consell de govern i la direcció, el conseller va deixar clar que el pla de reequilibri “no afectarà les condicions laborals” que avui tenen els treballadors, assumint com a pròpies les reflexions que el comitè ha fet arribar al Departament de Salut que la situació financera del consorci no és conseqüència de les seves condicions laborals. En aquest sentit, hi va afegir que “no seria equitatiu fer recaure en les seves espatlles” els esforços que calgui fer per recuperar la situació d'equilibri financer. El comitè ha convocat pel dia 18 una assemblea informativa per explicar als treballadors els detalls del pla que van conèixer dijous.

Salut farà una aportació extraordinària de 2,2 milions per eixugar el deute, que s'afegirà aquest any als 4,5 milions que es destinaran a la contractació d'activitat –un milió més que el 2015–. Així, s'arribarà als 6,7 milions d'injecció per intentar anar redreçant la situació financera. La xifra d'inversió augmenta als 9,2 milions si es tenen en compte els 2,5 milions d'euros que provenen de l'activitat que absorbirà procedent de la clínica del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.