política catalana
EDUCACIÓ
Junts pel Sí i el PP frustren la ILP per l'educació pública
El grup parlamentari majoritari insta els impulsors a obrir un “debat nacional” en el marc de la nova república
Els promotors de la iniciativa critiquen el vet a la proposta de la societat civil
El Parlament de Catalunya va barrar el pas ahir
a la tramitació de la iniciativa legislativa popular (ILP) per l'educació pública després que s'aprovessin les esmenes a la totalitat de Junts pel Sí i del Partit Popular, tot i els vots
en contra de Catalunya Sí que es Pot i la CUP, i les abstencions de Ciutadans i el PSC.
Els promotors de la ILP, que defensa una educació pública, laica i en català
en totes les etapes de l'ensenyament, van intentar fins a l'últim moment evitar el vet, i van fer una crida als diputats de Junts pel Sí perquè trenquessin la disciplina de vot de manera que la seva proposta “almenys” es pogués debatre. “El debat social continuarà al carrer, entre tots, que som molts”, va advertir la portaveu de la ILP, Rosa Cañadell.
En l'exposició de motius per defensar l'esmena a la totalitat, la portaveu de Junts pel Sí, la republicana Anna Simó, va evitar entrar a discutir-ne el contingut i es va centrar a criticar-ne el procediment. Simó es va mostrar partidària de treballar primer en el marc de la llei d'educació de Catalunya (LEC), que no permet una norma que, entre altres coses, advoca per posar fi a l'escola concertada, i més endavant convocar un pacte nacional per l'educació perquè elabori una nova llei en el marc de la república catalana. Amb arguments diferents, la diputada del PP María José García Cuevas va defensar l'esmena a la totalitat adduint que la ILP fa recaure els problemes de l'escola pública en la concertada.
En el bàndol dels defensors de la ILP, Marc Vidal, diputat de Catalunya Sí que es Pot, va criticar que Junts pel Sí i el PP “menyspreïn la participació ciutadana” i va recordar que la LEC no va tenir el suport d'una part important de la comunitat educativa quan es va aprovar. La CUP, per boca de la diputada Pilar Castillejo, va ser encara més dura amb la llei catalana, el redactat de la qual hauria permès que s'hagin fet les retallades dels darrers anys i que els centres educatius hagin perdut democràcia interna.
Ciutadans i el PSC van optar per una via intermèdia i es van abstenir en la votació. Les dues formacions van expressar les seves reserves amb la ILP, però coincidien a assenyalar que no es pot frenar el debat. La diputada de Ciutadans Sònia Sierra va recordar que el seu partit
no està a favor ni de la LEC ni de la ILP, però sí del fet que es debati. En el mateix sentit es va pronunciar
la diputada del PSC Esther Niubò, que va defensar que “una ILP ha de ser escoltada al Parlament”.
Tot i els intents d'última hora per salvar la ILP, els seus promotors ja preveien abans que iniciés el seu breu periple parlamentari que la proposta seria vetada. De fet, hores abans que la iniciativa fos rebutjada a la cambra, els impulsors van retreure
a Junts pel Sí, i amb el focus posat especialment en Esquerra Republicana i en els independents, que haguessin frustrat el debat. Tant és així que un grup de diputats independents de Junts pel Sí, entre els quals hi havia el conseller de Salut, Toni Comín; Lluís Llach, i Germà Bel, van ser increpats, mentre dinaven en un restaurant grec al costat del Parlament, per un grup de partidaris de la ILP que, amb la samarreta groga posada, els cridaven que no “matin el debat” sobre l'educació.
Escarni als independents
“Junts pel Sí són incoherents. Ens havien dit que el procés [cap a l'estat propi] seria participatiu, i la primera iniciativa que ve des de la societat civil, avalada per 170 entitats i 95.000 signatures, la volen ventilar en quinze minuts”, va etzibar el portaveu del sindicat Ustec-STE's, Ramon Font, que va anunciar la convocatòria de mobilitzacions.
La iniciativa, impulsada per diversos agents de la comunitat educativa (sindicats, famílies, mestres i alumnes), demana
la gratuïtat total de l'educació des de l'escola bressol fins a la universitat, la supressió progressiva dels concerts a les escoles privades, que es garanteixi
la democràcia als centres educatius, que es blindi el català com a llengua vehicular a l'escola i que es destini un mínim del 6% del PIB a l'ensenyament públic. La ILP va ser admesa a tràmit el juliol de l'any 2014.