Societat

Mesures socials pendents del pressupost

Munté recorda que una de cada tres resolucions del ple d'emergència social no es faran si no hi ha nous comptes

La constitució de la comissió de seguiment dels compromisos sorgits en el ple sobre emergència social que es va celebrar el 9 i 10 de març al Parlament va servir per constatar ahir que sense nou pressupost no hi haurà ni reforma de la renda mínima d'inserció (RMI) per convertir-la en un dret subjectiu ni un reforçament de la línia d'ajuts urgents al pagament del lloguer per evitar desnonaments. I així fins a 80 mesures. De fet, les valoracions dels participants en la comissió van ser les mateixes que al final del ple monogràfic: els grups parlamentaris de l'oposició van lamentar “la falta de concreció” d'actuacions i la incògnita sobre els pressupostos, mentre que la consellera de Presidència, Neus Munté, va insistir que una de cada tres propostes estan condicionades a disposar de nous comptes per al 2016.

Sí que tots els participants van valorar positivament la creació de la comissió en la qual hi ha govern, partits, entitats socials, sindicats i col·legis professionals. Ahir es va aprovar que s'hi incorporin les associacions municipalistes, ja que sovint són els ajuntaments la primera porta a la qual truquen les persones en risc o situació d'exclusió.

Munté va exposar que de les 273 mesures aprovades al ple, 218 estan en curs o ja s'apliquen. En aquest paquet hi hauria, per exemple, la fusió de la taula sobre pobresa energètica i la de desnonaments, la millora dels criteris per accedir a beques menjador (que s'aplicaran el curs vinent) i el reforç de les activitats d'educació en el lleure a l'estiu per atendre infants de famílies vulnerables. “Tenim tot l'interès del món a tenir nous pressupostos que ens permetin dur a terme moltes més mesures”, va declarar la consellera de Presidència.

La portaveu del grup del PSC, Eva Granados, va denunciar, en canvi, “l'incompliment de mesures que es van qualificar d'urgents”, com ara la reforma de la RMI o la concreció de com han afectat les retallades a la sanitat pública. “Són mesures possibles. No demanem miracles, però sí que les emergències tinguin solucions urgents”, hi va afegir la diputada de Catalunya Sí que Es Pot Marta Ribas. En la mateixa línia, el president de la Taula del Tercer Sector , Oriol Illa, va plantejar que hi ha “molts deures per fer” tenint en compte les 200.000 famílies amb tots els membres a l'atur i la meitat de les quals sense cap ingrés. “Tenim un 20,9% de taxa de pobresa”, va alertar.

LES FRASES

Que la RMI torni a convertir-se en un dret subjectiu només és possible amb el nou pressupost
Neus Munté
Consellera de la presidència
La pobresa crònica ja és un fet, i un 15% dels treballadors estan sota el llindar de la pobresa
Oriol Illa
pres. taula tercer sector social


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia