Societat

opinió

És una anomalia la concertada?

L'escola concertada no és una irregularitat, no és cap anomalia! És una realitat reeixida!

Els 365.000 alumnes d'infantil, primària, ESO, batxillerat i formació professional que estudien a les escoles concertades de Catalunya encaren la recta final del curs. La seva motxilla s'ha omplert de nous coneixements i enriquidors aprenentatges que, dia a dia, han compartit amb els companys i els professors. Mentre aquests alumnes són a classe, aliens al soroll mediàtic, a l'hemicicle del Parlament de Catalunya s'aborden propostes que, per diverses vies, pretenen modificar la llei d'educació de Catalunya, aprovada l'any 2009 amb un ampli i exemplar consens.

Fa mesos que, de manera més o menys insistent, s'utilitza l'expressió “l'escola concertada és una anomalia”. La frase ha calat en algunes persones, diputats o no, que l'esgrimeixen en els debats argumentant, ras i curt, que el model del concert educatiu i el percentatge de presència en el sector a Catalunya és una anomalia, inexistent a la resta de països europeus, que cal corregir. I nosaltres, astorats, ens preguntem: una anomalia, és a dir, una irregularitat, quelcom que va contra la llei, el mètode, l'ús establerts? És això, l'escola concertada a Catalunya?

El nostre ordenament jurídic empara l'acció dels centres d'iniciativa social que presten un servei a la societat, servei que s'ofereix en compliment d'un dret fonamental que assisteix tots els ciutadans: el dret a l'educació. I un extens sector de la societat creu en aquest model i li atorga confiança. Tenim un exemple en el recentment finalitzat procés de preinscripció. Un significatiu nombre de famílies han aconseguit que els seus fills i filles obtinguin plaça a l'escola desitjada. Aquesta és la bondat del sistema: que es pugui exercir en llibertat democràtica el dret a escollir d'acord amb el propi capteniment educatiu i les pròpies conviccions, tant una escola pública com una de concertada.

La vertadera anomalia seria que els milers i milers de famílies que han optat per un o altre model de centre es veiessin privades de portar-hi els fills. Irregularitat seria que es privés les titularitats de crear i dirigir escoles dotades d'un caràcter propi. Improcedent seria que les administracions no concedissin el finançament públic necessari per a l'exercici de la seva missió. Com ho seria tractar un sector de la societat –pares i mares– de poc rigorós pel fet de dipositar l'educació dels fills en “estranys” projectes educatius d'una “anomalia social”.

I aniria contra la manera natural de fer que no poguéssim expressar, com ara fem, la nostra felicitació a tots els que han obtingut plaça a l'escola pública o concertada desitjada, o que des de l'Escola Cristiana de Catalunya no poguéssim manifestar el nostre agraïment als pares i mares que ens han fet confiança. Amb fonamentada contundència, atenent el seu origen, la seva història i el seu arrelament, podem afirmar que l'escola concertada no és una irregularitat, no és cap anomalia! És una realitat reeixida!

Convé, doncs, que ens deixem de pugnes estèrils alienes a l'educació. El que ens ha de preocupar i ocupar és que els nens i nenes que estudien a Catalunya, tant a l'escola pública com a la concertada, gaudeixin d'un ensenyament de qualitat que potenciï al màxim les possibilitats de cadascú i que els prepari per afrontar, solidàriament amb els més desafavorits, els reptes del futur.

Això és el que com a societat ens hauria d'amoïnar a tots, en lloc de seguir aquells que, per interès, situen enfrontaments caducs a l'epicentre del debat polític educatiu. S'equivoquen els que fan això. Des d'aquí convidem totes les forces polítiques, administracions, sindicats, federacions de pares i mares, organitzacions representatives dels titulars de la concertada i d'altres institucions implicades, a restablir l'anhelat consens i diàleg que va permetre, ja fa set anys, d'aprovar la llei d'educació de Catalunya.

A l'Escola Cristina, les seves 404 escoles, ens trobaran sempre en el camí del consens, la voluntat d'entesa, el respecte a totes les opcions educatives i el diàleg, perquè entenem que l'ensenyament és un tema cabdal que ens compromet a tots. No hi sobra ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
La monarquia
Lluís Simon

‘Tornen’ els Borbons

LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”