agricultura
prevenció
La Generalitat preveu tractar la processionària al Berguedà a la tardor
La consellera Meritxell Serret respon al PSC i afirma que està previst actuar per combatre la plaga a la comarca a través de tractaments aeris de control
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya té previst actuar arreu del país contra la processionària. El Berguedà és una de les comarques més afectades per aquesta plaga, amb 19.000 hectàrees, 7.300 en grau sever. Per aquest motiu, la diputada Esther Niubó (PSC) va entrar una pregunta al Parlament en què expressava la preocupació que hi ha a la comarca sobre l'impacte de la processionària i demanava quin és el pla d'actuació de la Generalitat en aquest sentit. El govern ja ha contestat. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha respost al grup socialista en una carta en què explica que la Generalitat “té previst actuar a partir de tractaments aeris de control en 20.000 hectàrees (que, evidentment, inclouran zones del Berguedà)”. Serà en una campanya que es farà a la tardor, “tot i les limitacions legals per a la realització de tractaments aeris de control”.
En la carta, Serret ha admès que el govern és conscient que el Berguedà és una de les comarques que més estan patint la processionària, però ha deixat clar que “la responsabilitat primera de les actuacions de control de la plaga de la processionària és del propietari de les terres (sigui públic o privat)”. En aquest sentit, a banda de les actuacions a les 20.000 hectàrees d'arreu de Catalunya, la Generalitat continuarà “donant assessorament i informació a ajuntaments i particulars sobre altres tècniques que poden utilitzar per controlar la plaga i pal·liar els seus efectes”, tal com s'explica en la resposta a la pregunta entrada per Esther Niubó.
La consellera Serret ha aprofitat l'ocasió per reiterar que el govern ha dut a terme diversos tractaments aeris de control de la plaga en els últims set anys. Tot i això, no s'ha actuat en cap zona del Berguedà des de l'any 2013, quan la Generalitat va tractar 2.200 hectàrees de Santa Maria de Merlès. L'any passat, el 2015, el govern va fer tractaments aeris en 7.000 hectàrees, però el Berguedà no s'hi va incloure. Segons la carta de la consellera, “l'objectiu, a mitjà i llarg termini, no és eradicar la processionària, sinó afavorir les masses forestals més resistents a aquesta plaga”.
La processionària s'ha expandit per bona part del Berguedà a principis d'aquest 2016. Es tracta d'una eruga nocturna que es diu així perquè es desplaça en grup, com una processó. Durant la seva vida passa per quatre fases: ou, eruga, crisàlide i papallona. Malgrat tot, és en la fase d'eruga quan fa més mal als pins. Se'n menja les fulles i els pot afectar greument si ho fa de manera repetida.