Societat

Universitat

Un grau de molta solidaritat

Acaba una carrera a la UdG una de les joves garrotxines que al llarg de dues dècades ha estat ajudada per l'ONG Besalú Solidari

Una nova promoció es va graduar la setmana passada a la facultat de Turisme de la UdG. Eren un grup de joves que no es diferenciaven gaire dels seus predecessors: tancaven una etapa d'esforços, de moments dolços i d'inevitables dies de crisi. En un cas concret, però, en la cerimònia de graduació es culminava una història singular, d'aquelles que només s'expliquen perquè hi ha gent que té un gran sentit de la solidaritat, la responsabilitat i la constància; gent d'aquella que et retorna la confiança en l'ésser humà. A finals de la dècada dels noranta, la malaguanyada Teresa Mir, que era mestra a Besalú i una coneguda activista social, va fer-se càrrec del seguiment de quinze nenes i nens d'entre tres i cinc anys, de famílies gambianes de pocs recursos, que en aquells moments vivien a Sant Jaume de Llierca. La Teresa i el seu home, Ernest Bassols, als quals s'afegirien altres voluntaris, van assistir aquella mainada perquè mengessin i vestissin correctament, fessin els deures i continuessin estudiant, primer a l'escola, després a l'institut i, els que poguessin, a la universitat.

Una de les criatures de la Teresa es deia Fàtima i és de les joves acabades de graduar en turisme a la UdG. És la primera d'aquell grup de marrecs a arribar tan lluny, explica Bassols amb satisfacció. La iniciativa de la Teresa, duta sempre amb discreció, es va integrar anys més tard a Besalú Solidari, una ONG formada per uns 14 membres. La majoria d'aquelles nenes i aquells nens van deixar els estudis en acabar l'ESO, d'altres van seguir estudis professionalitzadors i la Fàtima i quatre noies més van entrar a la universitat, a la UdG, la UB o la Pompeu Fabra, on estan estudiant odontologia, magisteri, dret i turisme. Besalú Solidari els paga la matrícula i l'estada a Girona o Barcelona. Als voluntaris, finançar aquestes estudiants els costa anualment uns 20.000 euros, una part important dels quals recuperen per mitjà de beques i altres ajudes de l'administració. Si els números no quadren, posen la diferència de la seva butxaca.

Acabat el seguiment de la Fàtima, l'ONG està buscant candidats a ocupar la seva plaça i ja han parlat amb els responsables de dos centres de secundària d'Olot de la possibilitat de finançar un noi o una noia de família amb pocs recursos que tingui aptituds i ganes de continuar estudiant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia