Ensenyament
La selectivitat manté el llistó d'aprovats en el 97%
La nota mitjana de 6,6 esdevé similar a la del 2015
L'assignatura d'economia no registra un percentatge elevat de suspesos
El 2017 es repetirà la prova tot i la revàlida que imposa la Lomqe
El tràngol de la selectivitat ha estat superat per un gros d'estudiants similar
al dels últims anys. El 97,05% dels joves que es presentaven a la proves d'accés a la universitat (PAU) aquest mes de juny les han superat, amb una nota mitjana del 6,64, la qual cosa fa preveure unes notes de tall per accedir a les universitats públiques força similars a les dels últims anys. Atès que la mitjana del 2015 va ser de 6,94, podria ser que alguns estudis augmentin en alguna dècima la nota de tall.
La generació del 1998 no va fallar durant la selectivitat i ha obtingut resultats similars als d'anys anteriors. Del total de 26.937 estudiants que s'hi van presentar, la van aprovar –a partir d'un 4 es considera apte per fer mitjana amb la nota dels dos cursos de batxillerat– 26.142. La mitjana de l'expedient els apuja fins al 7,3. No hi ha pràcticament diferències per demarcacions ni tampoc per universitats.
Pel que fa a les assignatures, la polèmica prova d'economia va registrar un gros d'aprovats del 57%. “La polèmica al voltant d'aquest examen s'ha magnificat”, assegurava ahir la secretària del Consell Interuniversitari, Mercè Jou. “Els resultats han tingut un comportament normal”, garantia. Del total de 7.600 estudiants que la van fer com a optativa, la van aprovar 7.362. Del total d'aprovats, 198 van obtenir un 9 o més de nota.
El nombre més elevat d'aprovats el registra l'examen d'alemany, amb un 100% de vàlids. En canvi, el més baix correspon a electrotècnia, amb només un 46% d'aprovats, malgrat que es tracta d'una assignatura amb pocs alumnes. Les proves de llengua catalana i castellana han registrat notes mitjanes similars a les d'anys anteriors, al voltant del 6,5. Les matemàtiques sí que han registrat un lleuger augment de nota mitjana aquest any. I l'anglès manté l'increment de valoració de tota la dècada.
En l'àmbit més organitzatiu, Jou va garantir que el 2017 es repetirà la selectivitat. La Lomqe permet substituir-la per proves específiques de cada universitat. Se substitueix per una revàlida i proves d'accés que convocaria cada universitat. Les catalanes ja s'han posat d'acord amb l'administració per fer un altre cop una prova única i comuna. Els rectors de tot l'Estat també ho van pactar amb el ministre en funcions, però tot depèn del nou govern de l'Estat i de si segueix Íñigo Méndez.
El cap de l'oficina d'accés a la universitat, Jesús Maria Prujà, va aclarir ahir que, en cas que els estudiants haguessin de fer la revàlida, “no tindrà efectes a l'hora d'obtenir
el batxillerat, i seria només una prova pilot”. Prujà va avançar que els alumnes que van començar
el batxillerat el curs passat ja van ser informats que
el 2017 haurien de fer
les PAU.
Fins a 152 tribunals amb majoria a Barcelona
La selectivitat és el primer examen que molts estudiants fan fora del seu municipi. En total, 152 tribunals, amb més d'un terç a la ciutat de Barcelona. On n'hi havia menys, un a Olot i un a la Seu d'Urgell.
Cent per cent d'aprovats en set comarques
Set comarques han aconseguit el 100% d'aprovats. Són de les que menys alumnes presentaven: l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Ripollès, la Segarra i la Val d'Aran.
Les notes de tall, el dia 12, i abans a internet
Les notes de tall que fixen el sedàs per entrar a la universitat es faran públiques el dia 12. Són el tall a partir del qual cada estudiant pot entrar i matricular-se en els estudis i en el centre superior desitjat. Depenen no només del gros d'alumnes que desitgin fer una carrera, sinó també de les places que cada universitat pública ofereixi. Les carreres de l'àmbit de la salut són les més sol·licitades.
Reconeixement dels més brillants, el 18 de juliol
Els 420 estudiants que han obtingut més d'un 9 de mitjana entre les PAU i el batxillerat seran premiats amb un acte de reconeixement el dia 18, en què rebran un diploma. Són 248 noies i 172 nois.