Salut

Salut

Comín anuncia inversions de vora 20 milions al Trueta

Un centenar de persones reclamen millores a l'UCI pediàtrica i a la unitat neonatal

Comín recorda que fer un nou Trueta és un procés “llarg i lent”

Anuncia l'inici d'una primera reforma de l'UCI pediàtrica

El conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar ahir diverses inversions a l'hospital Josep Trueta per un valor total de vora vint milions euros per millorar el bloc quirúrgic (entre deu i dotze milions), les urgències (cinc milions) i l'UCI pediàtrica i neonatologia (entre dos i tres milions). Comín va fer aquest anunci després de reconèixer que el projecte d'un nou hospital a Girona és un procés “llarg i lent” i que, mentrestant, “s'ha de garantir que l'actual Trueta funcioni amb les millors condicions i sigui de qualitat”. Entre els anuncis s'inclou el començament el segon semestre d'any d'una primera fase per a la reforma de l'UCI pediàtrica de la unitat neonatal; una inversió de 500.000 euros que no satisfà els professionals d'aquest àmbit, els quals, ahir mateix, van rebre el conseller a Girona amb pancartes i reclamant-li un projecte global de millora.

Concentració

“És la reunió més nombrosa que he tingut des que sóc conseller”, va afirmar Toni Comín a l'entrada del Trueta, on va topar més d'un centenar de professionals del servei de l'UCI pediàtrica i de l'unitat neonatal, representants sindicals i exusuaris del servei, que reivindicaven les millores. El conseller va escoltar les principals demandes i les preguntes en boca d'una portaveu del personal, d'una antiga usuària i d'altres professionals que exigien compromisos de l'administració per poder tenir un servei “digne”després de 30 anys. La delegada de la junta de personal del Trueta i del Sindicat de Metges de Catalunya, Núria Estanyol, va destacar, entre altres coses, que l'atenció és insuficient en material, infraestructura, recursos humans i tecnologia. Representats dels sindicats també van denunciar la situació i van reclamar accions immediates. Entre els presents, antics usuaris, com Xavier Cardona, que va tenir la filla ingressada en la unitat perquè va néixer prematurament, amb 25 setmanes i 645 grams de pes. Cardona va recordar que, en el seu cas, va estar ingressada 88 dies, però que van ser “afortunats” perquè són de Girona i no s'havien de quedar a dormir “en una sala que està en condicions pèssimes”.Tots els antics usuaris elogien la tasca dels professionals i coincideixen a denunciar, sobretot, les condicions d'espai; sense intimitat i recursos limitats en un moment en què anímicament els pares són molt vulnerables.

“És una reforma de mínims, però tindrà un impacte que es notarà”, va afegir-hi Comín. L'anunci, però, no satisfà els professionals dels serveis, que van insistir a reclamar concreció sobre quan hi podria haver una segona fase d'aquestes obres. El conseller va ser incapaç de donar més dades, però va avançar que “la idea és que en aquest edifici del Trueta es pugui disposar d'una nova UCI pediàtrica”, a la qual, precisament, es destinarien entre dos i tres dels vint milions anunciats ahir, tot i que encara no hi ha ni projecte redactat ni calendari per a la majoria dels treballs. La direcció del centre va demanar paciència i va insistir que, un cop enllestides totes les obres, la tercera planta estarà íntegrament dedicada a pediatria.

El nou Trueta, per llarg

Comín va recordar que tot i el “compromís” que ja existeix dels anteriors consellers de Salut per a un nou hospital a Girona, actualment “no hi ha especial pressa” per definir l'emplaçament del nou hospital ni per redactar el seu projecte perquè les obres no començaran almenys fins d'aquí a quatre anys per ”la magnitud estimada del projecte”. La inversió “és molt important i tothom sap que en la situació pressupostària actual no es pot fer a curt termini”. Tot i així, va insistir que s'estudien diversos emplaçaments per al nou hospital i que els criteris que prioritzaran seran els assistencials.

Visita als bombers

En el transcurs de la seva visita a l'hospital Trueta, el conseller també tenia previst veure els dos bombers que continuen ingressats a l'UCI afectats de botulisme i els seus familiars. Comín va aprofitar per elogiar la tasca de l'hospital de Palamós i el del Trueta en relació amb aquest cas. Salut ha obert un expedient informatiu per veure si tindria recorregut alguna mena de sanció o si és un assumpte que correspon a la Rioja –que és on està domiciliada l'empresa de conserves–. Pel que fa al brot d'enterovirus, el conseller de Salut va afegir que ahir quedaven dos infants hospitalitzats, cap dels quals era a l'UCI, i que la tendència és de reducció del brot.

LES FRASES

El que és important és que durant 30 anys no s'hi ha fet res rellevant i ara finalment arriba una reforma
Antoni Comín
conseller de salut
No es pot prorrogar la precarietat de les condicions laborals d'aquesta unitat
Núria Estanyol
delegada de la junta de personal del trueta i del sindicat metges de catalunya
Demanem al senyor Antoni Comín que passi pel servei de nounats i vegi que és com 50 anys enrere
Maria Àngels Rodriguez
delegada de CCOO

El conseller destaca el recent premi a l'Idibgi

U.C

El conseller de Salut va aprofitar la seva visita a Girona per destacar la recent distinció de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (Idibgi) com a millor centre de recerca en salut de l'Estat, segons el rànquing internacional d'institucions Scimago 2016. Comín va mostrar-se satisfet pel premi, que suposa “un reconeixement” per a tots els professionals de l'hospital.

El rànquing Scimago és un recurs per a l'avaluació científica que valora mundialment les universitats i les institucions focalitzades en la recerca. Combina una sèrie d'indicadors basats en tres categories. En primer lloc, l'activitat científica, que inclou la quantitat de publicacions i el seu impacte, col·laboracions internacionals i lideratge en els articles, entre d'altres. En segon lloc, els resultats d'innovació, categoria que inclou principalment l'impacte tecnològic. El darrer indicador és l'impacte social, mesurat en part amb la visibilitat del lloc web.

A més del primer lloc, el reconeixement també situa l'Idibgi –que actualment té com a director en funcions Albert Barberà, que també es director de Biocat– en la novena posició en el global d'institucions estatals, només superada per dues institucions de tipus governamental i set universitats. Mundialment l'Idibgi ocupa la posició 319, però la 64 en l'àrea de salut. Segons una nota del Departament de Salut, l'any passat l'Idibgi era en el número 10 del rànquing espanyol i el 2014 no hi apareixia. I recorda que si s'analitzen els tres indicadors separadament, a l'Estat l'Idibgi és 32è en activitat científica, 36è en impacte social i quart en resultats d'innovació, de manera que són aquests darrers indicadors els que més han fet pujar la consideració del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.