Societat

Societat

Alimentació

Les entitats volen una llei per no fer malbé aliments més contundent

La Plataforma Aprofitem els Aliments confia que s'hi afegiran mesures per prevenir els excedents alimentaris

El Parlament fa el primer pas contra el malbaratament

La llei d'aprofitament de l'excedent alimentari va fer ahir el primer pas al Parlament amb el sí de tots els partits. Un sí, però, que va ser condicionat pels grups que van donar suport a la proposta inicial del grup socialista, perquè tots van reclamar que es vagi més enllà i s'actuï en totes les baules de la cadena alimentària per prevenir que es llenci menjar. En el mateix sentit es va definir la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), una associació que aplega persones i entitats lligades a la prevenció del malbaratament alimentari. “La proposta està orientada a aprofitar el menjar, a afavorir que no es perdi, sinó que vagi a parar a les ONG, però la clau seria actuar abans en l'agricultura, en la distribució, en els supermercats”, va indicar el vicepresident de la PAA, Paco Muñoz.

Malgrat tot, Muñoz va valorar positivament que s'hagi obert, també a Catalunya, una via per començar a eliminar el menjar a les escombraries i va reclamar que en la tramitació parlamentària s'hi introdueixin nous elements que facin que es cobreixi tot el procés alimentari. Tant des de la PAA com des de l'Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fa molt de temps que es treballa amb una visió més àmplia de la que es recull a la proposta de llei socialista. De fet, el mateix diputat socialista Raúl Moreno va admetre ahir que un dels objectius aconseguits era “obrir el debat”. I, malgrat admetre que segurament la tramitació servirà per enriquir la llei i mantenir el consens entre els grups, va advertir que “la llei no ha d'anar contra ningú” i, per tant, no hi haurà multes, sinó “treball de conscienciació de la societat”. Una de les mesures que es vol generalitzar és endur-se amb una carmanyola el menjar sobrer del restaurant.

En nom de Junts pel Sí, Dolors Rovirola, va qualificar la proposició de llei de “declaració plena de bones intencions, però sense mesures correctores”, mentre que des de la CUP Gabriela Serra va lamentar el poder de les grans distribuïdores per imposar la selecció de fruites i verdures amb arguments d'imatge o de venda més fàcil i va plantejar que “amb les restes de menjar no es combat la pobresa, sinó amb mesures com ara rendes bàsiques i beques menjador”.

LES XIFRES

35
quilos
de menjar fa malbé cada persona en només un any a Catalunya, segons els últims estudis.
30
per cent
dels aliments que es produeixen són malbaratats a tot el món. No és cert que no hi hagi menjar per a tothom.

El bon hàbit d'endur-se el menjar sobrant al restaurant

Els restauradors haurien de prendre consciència del dret dels clients a endur-se amb una carmanyola el menjar sobrant i els consumidors haurien de perdre la vergonya de demanar-ho. Aquesta va ser una de les reflexions que el diputat del PSC Raúl Moreno va fer per presentar la proposició de llei sobre l'aprofitament alimentari. Moreno considera que és “una oportunitat per generalitzar bones pràctiques que ja fan empreses, espigoladors i entitats socials”. Ahir al Parlament es van sentir uns números que esgarrifen: cada català malbarata 35 quilos de menjar a l'any, una quantitat que puja a 76 quilos per persona a l'any si s'hi suma el malbaratament al sector primari, la distribució a l'engròs o a la indústria agroalimentària. Tot plegat sabent que amb les actuals pèrdues alimentàries ningú hauria de passar gana al món.

La llei, que ara té un llarg tràmit parlamentari, proposa mesures per conscienciar tots els sectors, i també per fomentar l'educació i la recerca i la innovació. “Una de les claus és la transparència en els excedents d'empreses i supermercats per poder fer polítiques adequades”, remarquen des de la Plataforma Aprofitem els Aliments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia