Els fons de Gecohsa cobriran el dèficit de l'hospital de Reus
La junta general de l'hospital Sant Joan decideix desviar 4 milions de les reserves de l'empresa que gestiona l'hospital de Móra d'Ebre
El govern tira endavant la mesura amb l'abstenció en bloc dels grups a l'oposició
La junta general de l'hospital Sant Joan de Reus va donar llum verd ahir al desviament de 4 milions d'euros dels fons de reserva de Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa) per poder pal·liar el dèficit de l'esmentat equipament sanitari. La proposta va tirar endavant amb els vots del govern local (format per CiU, ERC i Ara Reus), mentre que tota l'oposició en bloc es va abstenir. L'informe de l'interventor, en aquest sentit, conclou que, en cas que no s'adoptés cap mesura abans del 31 de juliol, l'empresa entraria en perill de dissolució. Les altres opcions establertes en l'informe són l'ampliació de capital, la reducció de capital o la fusió d'empreses, unes propostes, però, que l'equip de govern va explicar que són “difícils o impossibles” de dur a terme.
“La decisió presa salva l'hospital”, va assegurar l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, que es va queixar del vot de l'oposició: “No s'ha vist la responsabilitat per enlloc”, va afirmar. Pellicer va indicar que l'actual situació de dèficit neix per la falta d'un pla de viabilitat quan es va construir l'hospital Sant Joan, i va subratllar: “Aquí ningú s'ha volgut definir, l'abstenció és la posició més còmoda.”
Al cap i a la fi, el traspàs de dividends de Gecohsa, que gestiona l'hospital de Móra d'Ebre, és la mesura més ràpida per tapar el forat de l'hospital de Reus. L'empresa té unes reserves de 8,1 milions d'euros, que ara, un cop la seva junta general ho aprovi, passaran a ser de la meitat. Evidentment, aquesta decisió va ser durament criticada pel comitè d'empresa de l'hospital de Móra d'Ebre, que va anunciar abans-d'ahir que portarà aquesta decisió a la fiscalia i va exigir en un comunicat que hi hagi un pla d'inversions en aquest centre sanitari.
En aquest sentit, l'alcalde va reclamar als treballadors que “entenguin” la situació problemàtica de l'hospital de Reus i que, si tots dos centres formen part del mateix grup societari, és lògic que un ajudi l'altre. A la vegada, Pellicer va anunciar que es farà un pla d'inversions per al centre sanitari comarcal de Móra i es va mostrar tranquil pel fet que aquesta decisió pugui acabar a la fiscalia: “Tenim un aval jurídic.”
Per la seva banda, la presidenta de l'hospital Sant Joan, Noemí Llauradó, va afirmar: “Hem superat un moment crític, hem agafat aire per poder centrar-nos a trobar mesures per pal·liar el dèficit de manera estructural.” Les negociacions amb el CatSalut i la Generalitat de Catalunya continuen, però a hores d'ara no hi ha cap mesura concreta, ja sigui per l'increment del finançament ja sigui de l'activitat de serveis. Llauradó va justificar que no s'hagi optat per traspassar els dividends del Centre MQ de Reus perquè aquest només té 3 milions d'euros de reserves, insuficients per salvar la liquidació de l'hospital de Reus.
LES FRASES
El batlle de Móra diu que la mesura és un “espoli”
L'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, va manifestar ahir “la total disconformitat” amb l'acord de la junta general de l'hospital Sant Joan de Reus de destinar 4 milions de la societat Gecohsa a cobrir el dèficit de l'equipament sanitari reusenc. En declaracions a Reusdigital.cat, el batlle ebrenc va assenyalar que el desviament de fons “és un espoli” i va anunciar, fins i tot, que des del consistori es plantejaran quines accions jurídiques es poden emprendre després de l'acord de la junta general d'ahir. “Donem suport a la decisió del comitè d'empresa i anirem fins al final”, va matisar Piñol en relació amb l'anunci dels treballadors de Gecohsa de dur-la a la fiscalia. El batlle va assenyalar que “mal va qui no pensa per l'endemà” en referència a l'acord i va pronosticar que tot pot tornar a empitjorar en “vuit, deu o dotze mesos”. Finalment, i pel que fa al pla d'inversions que Pellicer va anunciar ahir durant la junta per a l'hospital comarcal de Móra d'Ebre, Piñol va revelar:“Fa una setmana que negociem i ara com ara no hi ha manera humana d'entendre'ns.” “La partida pressupostària més important està supeditada a l'aprovació del Servei Català de la Salut, ens diuen des de l'Ajuntament de Reus”, va declarar. El batlle va indicar que en l'àmbit intern existeix un document en què s'assenyalen les necessitats del centre hospitalari i que és “ambiciós”.