Societat

Les terrasses de la Rambla i la plaça Reial han de tancar una hora abans des d'avui

La restricció horària i la batuda a la Boqueria tensen la relació amb el gremi de restauració

El teixit comercial i l'oposició reclamen més diàleg al govern

Les terrasses de la Rambla i la plaça Reial estrenen avui horari, més restrictiu: de diumenge a dijous hauran de tancar com a màxim a la una de la matinada, i els divendres, dissabtes i vigílies de festius, a les dues. És a dir, una hora abans que fins ara. L'Ajuntament de Barcelona va publicar ahir el decret corresponent i la setmana vinent en publicarà un altre per aplicar el mateix horari al passeig Joan de Borbó.

El govern municipal vol tendir a una harmonització dels horaris que s'apliquen en aquests punts de Ciutat Vella amb els que ja regeixen al conjunt de la ciutat, on el tancament està fixat com a màxim a les dotze les vigílies de laborables i a la una el cap de setmana. És a dir, que el d'ara és només el primer pas d'una restricció creixent, vinculada a tot el replantejament que sobre terrasses i vetlladors vol aplicar l'executiu d'Ada Colau, en general a Barcelona i molt específicament a Ciutat Vella, on dobla l'aposta per amortir les molèsties pròpies de la saturació turística i d'oci nocturn.

La retallada horària arrenca en plena ressaca per la batuda de la Guàrdia Urbana dijous als porxos de la Boqueria, on va comissar taules i cadires de les terrasses muntades sense llicència, que al·leguen “indefensió” perquè en època de Xavier Trias havien assolit un acord tàcit amb l'Ajuntament pel qual podrien muntar les taules durant un període de transició fins que s'aprovés una regulació específica per als vetlladors de la zona.

Tot i que el mateix dijous diversos establiments van tornar a posar taules, ahir ja no ho van fer. Una segona visita de la Guàrdia Urbana dijous al vespre traduïda en multes els va persuadir. És la concreció del missatge en el qual ahir insistia la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin: “La no-aplicació de la normativa en aquest indret perjudica aquells que ho estan fent bé” perquè propicia una “competència deslleial”. L'Ajuntament, a més, es remet a un requeriment dels bombers, que, en el marc de l'elaboració d'un pla de seguretat del mercat, van avisar dels problemes que les terrasses causarien en cas d'evacuació.

El còctel de mesures restrictives amb les terrasses ha tornat a tensar les relacions entre l'equip de govern i el gremi de restauració, només una setmana després que el tinent d'alcalde socialista, Jaume Collboni, anunciés un pla d'impuls del sector que havia de servir per refer els ponts malmesos des que Ada Colau va guanyar l'alcaldia. Dimarts el gremi va mantenir una aspra reunió amb Pin que va evidenciar que pel que fa a les terrasses al centre les posicions són ara per ara inconciliables.

L'Ajuntament vol tirar endavant no només els decrets horaris, sinó també les regulacions singulars pendents per a diversos espais de Ciutat Vella, amb independència que també quedi pendent la reformulació, prevista per a l'any vinent, de l'ordenança de terrasses. “No té sentit avançar canvis com els dels horaris si estem pendents d'una norma general que després, en funció de com quedi, podria obligar a tornar a canviar coses”, argumentava ahir un portaveu del gremi, que insisteix en la “singularitat evident” que tenen i han de preservar, al seu entendre, les zones més turístiques. El gremi es va reunir ahir amb algunes de les principals associacions de comerciants de Barcelona i d'allà va sortir una carta que dilluns es lliurarà a l'Ajuntament en què es demana a Pin “més diàleg” amb el sector. La petició la subscriuen, a més del gremi, la Fundació BCN Comerç, Barcelona Oberta, Amics de la Rambla, Pimec, el Consell de Gremis, Born Comerç, l'associació de comerciants de la Plaça Reial i Comertia.

L'oposició també reclama més cintura al govern amb les terrasses i en particular en el cas dels porxos de la Boqueria. ERC, C's i el PP van advocar ahir per una regulació específica com a solució. L'Ajuntament, però, no preveu tenir-la fins l'any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.