Societat
L'art de ballar amb el silenci
Joan Boixader i Rosanna Camprubí, de Berga, són ballarins de saló amb la singularitat que ella no hi sent
Es basa en els moviments de la parella per ballar en sincronia
Joan Boixader i Rosanna Camprubí tenen 43 i 41 anys, viuen a Berga i són parella per partida doble: de fet i a la pista de ball. Fa quinze anys que ballen junts i vuit que competeixen arreu de l'Estat espanyol. S'enfronten a les millors parelles de l'estat cada quinze dies i ho fan de tu a tu. De fet, aquest any han aconseguit la quarta posició al campionat estatal de balls estàndard i un altre quart lloc en el campionat estatal de deu balls. Però la seva gesta va molt més enllà dels resultats. No només són capaços de lluitar per ser els millors sobre la pista, sinó que ho fan imposant-se al seu gran handicap: ella no hi sent.
La Rosanna va néixer amb sentit de l'oïda, però als 3 anys el va perdre, després de patir una meningitis. “I com s'ho fa per ballar i competir contra els millors del país?”, li pregunta la gent quan s'adona del que li passa. Doncs amb naturalitat. La Rosanna ha fet de la seva discapacitat una capacitat. Des de ben petita, ha potenciat la resta de sentits i, més endavant, quan va començar a ballar amb el Joan, va aplicar aquestes aptituds a la pista de ball. “L'únic que necessito és una persona que em sàpiga portar. Per mi, la música és el seu cos i escolto la melodia a través dels moviments que ell fa”, explica.
Agafat a la Rosanna, el Joan té una funció tan o més complicada en aquest entramat. Si enmig d'un ball un membre d'una parella que hi sent falla, la música pot fer reconduir la situació. En el cas de la Rosanna i el Joan, no. Tots dos necessiten un plus de concentració: ell, per portar la batuta i guiar la seva parella sense cometre cap error; ella, per percebre tots els moviments del Joan i associar-los als que ella ha de fer en perfecta sincronia.
La parella berguedana admira la tradició i la força que tenen els balls de saló en altres regions europees. Per això, volen competir internacionalment i fer classes amb professors mundialment reconeguts i s'han presentat a les beques GAES. Ballar amb el silenci és el seu projecte i, ara, esperen ser un dels deu més votats al lloc web www.persiguetussueños.com en unes votacions que s'allargaran fins al 18 de desembre. Si ho aconsegueixen, passaran a la final, en què es decidirà el projecte guanyador entre els deu finalistes. De moment, però, són el projecte més votat.