Societat

Efectivitat de les trampes de captura massiva de la mosca de l'olivera

Els productors aposten per segon any per aquest sistema

Es recomana reforçar amb tractaments individuals zones del Baix Ebre i el Montsià

Els pagesos i productors d'oli perfilen la campanya, amb l'objectiu de mantenir a ratlla la mosca de l'olivera (Bactrocera oleae), la plaga més perjudicial del sector, especialment al Baix Ebre i el Montsià, amb unes 30.000 hectàrees d'oliveres.

Per segon any consecutiu, els productors combaten la plaga amb el mètode de les trampes de captura massiva, que s'està demostrant efectiu per rebaixar les poblacions adultes d'aquest insecte al llarg de la campanya.

“És un mètode més efectiu que els tractaments aeris i la metodologia és totalment ecològica”, valora el tècnic de l'ADV, l'Agrupació de Defensa Vegetal, que agrupa les cooperatives d'oli d'oliva del Baix Ebre i el Montsià, Quique Pedret. “Ja l'any passat es va notar que la població de mosca quedava reduïda en un percentatge molt elevat i enguany està sent més eficient”, hi afegeix.

La mosca adulta posa els ous a les olives, d'on surt la larva, que s'alimenta del fruit, la qual cosa provoca la caiguda de les olives i pèrdues en la producció, a més de perjudicar la qualitat de l'oli.

Actualment, les trampes estan instal·lades en parcel·les de més d'una vintena de municipis. L'ADV, però, insta a reforçar la lluita, amb un tractament larvicida i particular, de moment, a la vall d'Ulldecona-Freginals i als termes d'Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

“En altres indrets, el nivell de picades és molt baix, però es recomana estar atents a les picades en les varietats més primerenques i en aquelles finques en què l'oliva és susceptible de ser picada”, alerta l'ADV.

Amb el nou sistema, l'efectivitat s'allarga de juliol a novembre, gràcies a l'atraient sec –que no requereix recàrrega– i la facilitat de col·locació, amb unes 20 trampes per hectàrees aproximadament, actuant abans que la mosca faci la picada a la oliva. L'ADV també preveu la necessitat d'aplicar tractaments individuals entre el setembre i l'octubre.

Fins l'any passat, la plaga de la mosca de l'olivera es combatia amb la fumigació amb plaguicides mitjançant avionetes. De moment, el mètode de trampes de captura massiva s'allargarà un mínim de cinc anys.

Collita “bona” pendents del cel i la pluja

“Fins ara la collita s'espera suficientment bona, no tant com s'esperava a la primavera, però pot ser pitjor si no plou d'aquí al final de la campanya.” Quique Pedret, tècnic de l'ADV, l'Agrupació de Defensa Vegetal, que agrupa les cooperatives d'oli d'oliva del Baix Ebre i el Montsià, augura una bona campanya, tot i que els productors i agricultors, després d'un estiu “molt sec”, continuen pendents del cel i la pluja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia