Societat
Per a llaminers amb intoleràncies
El pastisser vallesà Maurici Cot posa en marxa un obrador en què no s'utilitza gluten ni lactosa
Fa servir farina d'arròs o fècula de patata
El pastisser Maurici Cot, de 27 anys, ha posat en marxa un obrador a Llinars del Vallès per fer únicament productes artesans de pastisseria per a persones intolerants al gluten i a la lactosa. Hi fa lioneses i productes clàssics com el pastís de poma, el de Sacher, el brownie o el massini, a banda de creacions pròpies com el pastís de fruita de la passió o el pastís de torró i llimona. Els productes no porten llet, i el blat ha estat substituït per midó de blat de moro, farina d'arròs o fècula de patata. Fa quatre anys Maurici Cot va ser diagnosticat d'intolerància al gluten i la lactosa.
L'obrador és al polígon industrial El Mogent, de Llinars del Vallès. És un local propietat de la família que ha estat adaptat per fer-hi la pastisseria. Malgrat la situació, la major part de les vendes actuals es produeixen per venda directa. L'objectiu, però, és proveir restaurants, hotels, pastisseries o càtering de la comarca i de Catalunya.
“T'ho has de prendre amb humor, però t'hi acabes adaptant”, explica en Maurici, quan se li pregunta com porta un pastisser això de ser intolerant al gluten i a la lactosa. La idea, de fet, ve d'aquí. El jove pastisser va observar que el producte artesà de pastisseria sense gluten i lactosa “és difícil de trobar” i que hi ha una demanda. “Sí que hi ha molts productes industrials”, admet.
Arran d'això, va decidir aixecar el negoci i “buscar fórmules i estudiar les millors opcions per aconseguir productes d'aquest tipus”. En Maurici aclareix que “són productes inclusius i aptes per a tothom, no només per a persones amb intolerància”. L'empresa és totalment familiar. Hi treballa en Maurici, la seva mare, la tieta i la seva cosina. Els productes finals són un 5 per cent més cars que els convencionals, perquè “les farines són més cares”.