Societat

Troben a les coves del Toll restes d'un nen neandertal

Identificat com “el nen de Moià”, és la primera vegada que es localitzen fòssils d'un homínid en aquest jaciment

La campanya d'excavacions a les coves del Toll (Toll i Teixoneres) de Moià s'està desenvolupant amb èxit. Es tancarà el dia 24 d'agost però els arqueòlegs ja han localitzat una dent de llet i el parietal d'un nen neandertal de fa 50.000 anys. La troballa, presentada amb gran expectació, suposa una novetat científica, ja que és la primera vegada que es
localitzen fòssils d'un
homínid en aquest jaciment.

La dent és un caní inferior que manté tota l'arrel i, per tant, indica que no va caure per causes naturals. S'estima que podria correspondre a un individu d'entre 7 i 9 anys i s'ha
batejat com “el nen de Moià”.

Aquestes dues peces obren noves perspectives a la recerca que s'està efectuant en aquestes coves per tal de conèixer qui van ser els seus habitants. Està previst que el 2017 s'obri la cova al públic.

Al registre prehistòric europeu hi ha diversos individus infantils de diferents edats, però el nombre de canins inferiors és molt baix. L'estudi detallat de la dent permetrà esbrinar el sexe de l'individu i ajudarà a entendre com es produïa el pas de la infància a la pubertat.

A més, tant amb la dent com amb el parietal es podran efectuar estudis paleontològics per veure les relacions filogenètiques dels grups humans del Moianès amb els habitants de les regions europees del mateix període.

LA XIFRA

50.000
milions d'anys d'antiguitat tenen les restes trobades al jaciment. Corresponen a un nen d'entre 7 i 9 anys.

Una troballa que provoca el silenci

El responsable de l'excavació, Jordi Rosell, va explicar: “En el moment de la troballa tots ens vam quedar callats perquè ja vèiem el que teníem entre les mans.” Després es van enviar les fotos al professor José María Bermúdez de Castro, del Cenieh, perquè confirmés l'antigor de les peces. Divendres al vespre, va aparèixer el parietal. Ara caldrà revisar tots els petits fragments de crani que també s'han trobat i que segurament pertanyen al mateix individu, va indicar Rosell.

De la seva part, l'arqueòleg Eudald Carbonell va destacar la importància de la troballa perquè “permet anar endavant'' i establir hipòtesis sobre com va morir l'individu. En definitiva, conèixer el neandertal i que el Moianès entri en els “universals del coneixement''. L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va insistir en la necessitat d'obrir la cova al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.