Veuen tracte de favor municipal a alguns càmpings de Blanes
Per la vicepresidenta de l'associació, el consistori no vol posar fi a casos de competència deslleial amb el nou POUM
Aladern (Voramar): “La majoria no som il·legals”
La vicepresidenta de l'Associació de Càmpings de Blanes, Rosa Aladern, critica que l'Ajuntament posi al mateix sac tots els càmpings del municipi. Segons Aladern, directora i copropietària del càmping Voramar, l'Ajuntament té un tracte de favor cap a alguns dels establiments del sector que haurien ocupat terrenys agrícoles per ampliar les seves instal·lacions.
La setmana passada Aladern va entrar al registre de l'Ajuntament una carta per a la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya (PSC). Segons la responsable del Voramar, l'equip de govern no fa distincions entre els establiments que han ocupat de manera il·legal terrenys del municipi i els que, en principi, s'ajusten a la llei. En la carta, Aladern critica que “[Celaya] fa referència a càmpings que en els últims 25 anys han alterat la realitat urbanística [de Blanes] traient-ne un profit econòmic”. “En cap cas és la meva circumstància, ni la de molts dels meus companys de l'Associació de Càmpings de Blanes”, afirma. La propietària del càmping de Blanes, establert a l'avinguda Vila de Madrid, es refereix a les declaracions que Celaya va fer a aquest diari el dijous 1 d'aquest mes.
L'equip de govern de Blanes (el PSC, el Partit Demòcrata Català i ERC) ha presentat un ultimàtum als càmpings en situació il·legal. Alguns d'aquests establiments haurien d'enretirar-se 50 metres de la línia marítima i cedir un espai per fer una rotonda i un vial. És la proposta que els han fet arribar. Si no s'hi avenen, “ens veurem obligats a tancar-los les ampliacions”, va dir Celaya a aquest diari.
La propietària del càmping Voramar assenyala que, amb els treballs de redacció del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), l'Ajuntament no vol posar fi a casos de competència deslleial ja que podrien mantenir l'activitat als espais ocupats.
Enriquiment il·lícit
En la carta, Aladern insta la regidora a explicar “de forma clara i transparent” que alguns càmpings fa molts anys que han deixat de pagar “impostos, contribucions, taxes de brossa..., enriquint-se de manera fraudulenta, cosa que [perjudica] la resta d'habitants de Blanes i és competència deslleial en el sector dels càmpings”.
El fet que suposadament alguns càmpings no paguin totes les taxes els permet oferir preus baixos. “Amb aquest greuge comparatiu, permeteu que puguin rebentar preus amb les conseqüències que se'n deriven. Aquesta connivència de l'Ajuntament ha provocat un greu perjudici respecte als que sí que estem en situació legal”, sosté Aladern.
LA FRASE
LA XIFRA
La CUP, en contra de la legalització de tres càmpings
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Blanes ha informat que votarà en contra de la legalització “i amnistia” proposada per l'actual equip de govern. En un comunicat, el grup és partidari que els càmpings Bellaterra, El Pinar i Blanc d'Eivissa no puguin mantenir oberta l'activitat ampliada des de fa temps i sense que, aparentment, s'hagin ajustat la legalitat. “Igual que es va fer fa uns anys, quan es va tancar una zona d'autocaravanes d'un dels càmpings, les instal·lacions ampliades en terrenys agrícoles ocupats de forma il·legal i impune [per a la seva activitat] haurien de ser tancades”, indiquen fonts de la CUP. La formació independentista (dos regidors de 21) sosté que l'Ajuntament de Blanes podria acabar requalificant uns terrenys ocupats il·legalment abans del 2005 i transformar-los en sòl que inclouria usos d'acampada. Això faria que es legalitzés la seva situació. Avancen que votaran en contra en l'avançament del nou POUM que prepara l'equip de govern.
La CUP recorda que les parcel·les ocupades pels tres càmpings queden “dins de la zona de protecció que fins al dia d'avui ha delimitat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). És una franja de territori paral·lela al curs del riu [Tordera] on queda totalment prohibida la utilització del sòl com a estructura de càmping per l'elevat risc que suposa per a la seguretat dels usuaris”, assenyalen els cupaires blanencs. Per la CUP, és un exemple “de l'abús continuat i la despietat contra l'espai natural del delta de la Tordera i el litoral costaner, un model que respon clarament a la conversió del sòl en un producte de consum més, a la recerca de les màximes plusvàlues econòmiques assolibles”.