Urbanisme

medi ambient

Escullera per protegir el col·lector a la riera d’Arenys

Arenys de Munt destina 47.000 euros a fer una actuació d’urgència per evitar que el col·lector d’aigües residuals es rebenti quan plou

L’ACA té pendent traslladar les canonades fora de la llera

Una grua treballa des de fa dies al mig de la llera de la riera d’Arenys de Munt a l’entrada de la població. És en aquest indret sense canalitzar on el col·lector d’aigües residuals que passa pel mig de la llera es rebenta quan hi ha fortes rierades. L’alcalde i regidor d’Urbanisme, Joan Rabasseda (ERC), explica que l’Ajuntament ha decidit actuar d’urgència i protegir amb una escullera tant la llera com els marges més malmesos per estabilitzar el terreny davant de possibles aiguats i a l’espera que s’hi facin els treballs definitius.

L’alcalde es refereix a les obres anunciades per l’Agència Catalana de l’Aigua, que es va comprometre a assumir els treballs que van quedar pendents de la canalització de la riera i que suposen molts maldecaps pels vessaments de les aigües fecals cada cop que es trenca el col·lector.

“Amb aquesta actuació volem evitar que es malmeti més el col·lector, però sabem que és un pedaç fins que no es desviï el col·lector”, reconeix l’alcalde. Una actuació que implicaria desviar 900 metres de canonada que ara baixa pel mig de la llera.

El gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, que fa uns mesos va visitar el terreny, va assegurar que es treballa amb el Consell Comarcal del Maresme per incloure aquesta actuació dins el projecte de bombament d’aigües residuals fins a l’estació de bombament. Això permetria agilitzar els treballs que es portarien a terme des de l’ens comarcal amb una actuació que representaria una inversió de 700.000 euros. La Generalitat ja es va comprometre a assumir-ne el cost a través d’una línia d’ajuts que va anunciar d’1 milió d’euros destinada a manteniment de les rieres.

Per ara, l’Ajuntament ha demanat permís a l’ACA per fer els treballs i destinar 47.000 euros als treballs que s’hi estan fent a través d’un ajut rebut de la Diputació. El regidor d’Espais Pública, Àngel Castillo (ERC), explica que també es van fer obres de millora en aquest sentit al capdamunt del rial Bellsolell, a la zona industrial, malmès en aquest cas pels aiguats.

Al·legacions al ple d’avui

Arenys de Munt està pendent d’iniciar els treballs d’urbanització de la riera al tram central, davant la plaça de l’Església. Tot i que el contracte amb la constructora Calaf es va signar a principis de setembre, abans d’iniciar l’obra calia resoldre les al·legacions presentades pels veïns afectats que es debatran al ple extraordinari convocat per avui, on també es porten a aprovació els comptes generals del 2015.

Els treballs d’urbanització tenen un cost d’1,3 milions d’euros. El projecte seguirà el model d’urbanització dels trams de la part alta de la riera renovant la calçada i les voreres des del rial Bellsolell fins a uns metres abans d’arribar al pont de vianants. L’actuació, que deixa un espai més accessible entre la plaça i la riera, es preveu que s’enllesteixi amb 31 setmanes, segons el contracte signat amb la constructora.

LA XIFRA

900
són els metres en què l’ACA calcula que s’hauria d’actuar per traslladar el col·lector del mig de la riera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia