Medi ambient
Un riu Ter sota mínims
L’augment de producció de les dessalinitzadores no evita que el cabal a Girona no arribi en els últims dies ni als 3 m³/s
Aigua és Vida hi veu un “molt mal presagi” de cara al compliment de l’acord de la Taula del Ter
El riu Ter ha acabat l’any 2017 amb un cabal sota mínims al seu pas per la ciutat de Girona. Segons els mesuratges diaris que fa Aigua és Vida, en els últims 22 dies de l’any, només un dia s’ha arribat als 3 m³/s d’aigua, el minso mínim fixat per la llei franquista del 1959, un límit que hi ha consens que cal apujar. La mitjana de tot el mes hi arriba pels pèls (gràcies sobretot a la primera meitat), però l’última setmana ha estat especialment devastadora: cinc dies amb només 2,64 m³/s i dos dies amb 2,79. De fet, des que Aigua és Vida mesura el cabal del riu –va començar el març del 2016–, aquesta última quinzena de desembre ha estat la primera en què no s’ha arribat a 3 m³/s de mitjana (ha estat de 2,79).
En total, la mitjana d’aquest desembre ha estat un 27,1% inferior a la de l’any anterior, que ja va ser considerada dolenta per Aigua és Vida, perquè els 4,12 m³/s del desembre del 2016 suposaven un incompliment del 10% respecte al pla de cabals de la Generalitat del 2006 –que marcava un mínim de 4,60 m³/s per al desembre–, però ara aquest pla ha quedat obsolet després de l’acord de la Taula del Ter, signat el 2 d’agost passat. L’acord implica el compromís del govern català per reduir el transvasament cap a Barcelona a mitjà i a llarg termini i així haver de treure menys aigua del Ter. Les dades registrades des que es va firmar, però, són considerades “un molt mal presagi” per l’entitat ecologista. Sobretot les últimes.
Balanç negatiu
En el segon semestre del 2017, tots els mesos s’han registrat dades inferiors a les del mateix mes del 2016 (al juliol, un 11,1% menys; a l’agost, un 19,79% menys; al setembre, un 1% menys; a l’octubre, un 5,7% menys; al novembre, un 3,7% menys, i al desembre, un 27,1% menys). I, en la majoria dels casos, les del 2016 ja es van considerar “males dades”.
“L’acord de la Taula del Ter té una durada de deu anys, a comptar des de l’1 de gener. Aquests cinc mesos previs són un molt mal presagi. Es fa molt difícil creure que tornarem a tenir un riu digne”, subratlla el portaveu de l’entitat, Pau Masramon. Els pantans de l’òrbita gironina estan un 37% més baixos del que és habitual –vegeu tema de la plana següent–. Comparat amb l’any passat, però, només tenen un 18% menys d’aigua, mentre que el cabal del Ter ha estat un 27% més baix. Masramon explica que “les dessalinitzadores del Prat de Llobregat i de Tordera fa un mes i mig que han passat del 10% al 50% de la seva capacitat de producció, i han aconseguit aportar 150.000 m³ diaris al sistema d’abastament d’aigua potable Ter-Llobregat”. Això ha servit per “no dessecar absolutament el riu”, però “aquesta aigua dessalada no serveix per evitar perjudicar encara més el Ter; és aigua que va a l’àrea metropolitana de Barcelona”, remarca. Masramon es pregunta per què, atesa la situació actual, que “incompleix totes les normes europees, espanyoles i catalanes”, les dessalinitzadores no van al 100% de capacitat: “El dany ecològic que viu el riu Ter és enorme, però aquesta no és la principal preocupació d’Acciona [l’empresa privada que gestiona ATLL]. És molt més econòmica l’aigua del Ter que no pas la de les dessalinitzadores.”
L’entitat també denuncia que actualment els funcionaris de l’ACA “no poden llegir les dades” de l’estació d’aforament del pont de la Barca “perquè el fang i la brutícia ho impedeixen”. Per això, consideren encara més clau continuar amb els controls i els mesuratges per “denunciar aquest espoli”.
2 de febrer: VIII Palanganada pel Ter
Aigua és Vida celebrarà el divendres 2 de febrer a les cinc de la tarda la vuitena edició de la Palanganada pel Ter, un acte simbòlic en què els ciutadans aboquen aigua al riu amb palanganes, galledes, regadores, etc. des del pont de Pedra de Girona. Masramon insta els ciutadans a participar-hi per tal que sigui “més forta i clara que mai” i que el crit d’alerta social hagi de ser escoltat “mani qui mani”. “Ningú hauria de quedar indiferent mentre dessequen el riu que passa pel seu poble”, insisteix. Anuncia, a més, que aquest any hi participaran tot tipus d’entitats. “Com cada any, hi participaran amics de les conques del Fluvià, la Muga, el Llobregat, el Segre i l’Ebre, i d’arreu de Catalunya. Però enguany també ens acompanyaran diverses AMPA, escoltes, associacions de veïns i associacions culturals locals.” També hi haurà entitats ecologistes emblemàtiques com ara la laeden, el Grup de Defensa del Ter, Ecologistes en Acció i l’Associació de Naturalistes de Girona, així com representants de partits, d’institucions, de sindicats, de la Cambra de Comerç i de la UdG.