Urbanisme

Protegides sobre el paper però sense un futur clar

Enllestit l'informe per declarar les Tres Xemeneies bé cultural d'interès local

Endesa reitera la voluntat de tirar endavant el procés de desmantellament de totes les instal·lacions en desús

L'escenificació de la voluntat política de preservar les Tres Xemeneies i la sala de turbines de l'antiga central tèrmica de Sant Adrià va viure ahir un nou episodi amb el lliurament del document tècnic necessari perquè el conjunt passi a ser declarat bé cultural d'interès local (BCIL). Juanjo Puigcorbé, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, que ha estat l'administració encarregada de la redacció de l'informe, el va donar a l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, que va anunciar que el document s'incorporarà al procediment obert per a la declaració com a BCIL del conjunt, que es va encetar el setembre passat i que tira endavant després que altres tres intents fets des de l'any 2002 haguessin acabat desestimats.

Pel que fa a possibles concrecions sobre el futur de les Tres Xemeneies, la trobada d'ahir no va servir per aclarir quins usos podrien tenir en el futur ni tampoc d'on procedirà la inversió que ha de garantir que el conjunt es pugui salvar. Tant Puigcorbé com Callau van coincidir en la voluntat que l'edifici pugui arribar a ser un “equipament de referència a Europa” però van admetre que desconeixen de quina manera s'obtindrà el finançament per fer-lo possible. Joan Callau va reconèixer que es tracta d'un terreny de propietat privada i va admetre que l'Ajuntament no està en condicions de fer una inversió per quedar-se amb el conjunt. Juanjo Puigcorbé explicava que “no cal córrer per trobar solucions, cal fer-ho bé”.

Endesa, propietària dels terrenys, ha avançat la voluntat de tirar endavant el procés de desmantellament del conjunt que es va encetar després del tancament de la central, l'any 2011. A hores d'ara es treballa en la retirada de la part submarina dels pantalans i, segons fonts de la companyia, el procés podria estar acabat entre els mesos de maig i juny. És per això que l'empresa ha sol·licitat els permisos necessaris per continuar el desmantellament amb les dues parts que resten en peu, les xemeneies i la sala de turbines, que són els dos espais que es volen preservar. Asseguren que quan la declaració de BCIL sigui en ferm ja es pronunciaran sobre els passos que pensen seguir. Des de l'Ajuntament de Sant Adrià han avançat que la inclusió de l'informe es farà efectiva en el ple del pròxim 23 de març i que aleshores s'obrirà un període d'al·legacions.

De moment, no hi ha cap comprador interessat en els terrenys i, per aquest motiu, des d'Endesa asseguren que el que es fa és la culminació del procés de desmantellament i descontaminació del sòl perquè torni a estar en les mateixes condicions que havia tingut abans de l'existència de la central tèrmica. A més, recorden que a dintre del perímetre de la instal·lació encara hi ha un subestació en funcionament que dóna servei a 50.000 abonats de Sant Adrià de Besòs, Barcelona i Badalona.

LES FRASES

Les Tres Xemeneies han de ser l'epicentre de la futura Barcelona metropolitana
Juanjo Puigcorbé
Diputat de cultura de la diputació de Barcelona
El procés de transformació s'ha de fer conciliant l'interès general amb tots els interessos lícits
Joan Callau
alcalde de sant adrià de Besòs

Participació per definir el planejament

Divendres es farà la primera de les tres sessions del procés participatiu en què un centenar de persones de Sant Adrià de Besòs i Badalona presentaran propostes de definició prèvia al planejament del sector del front litoral on hi ha les Tres Xemeneies. L'objectiu és recollir opinions sobre la definició urbanística de la franja de terreny a primera línia de mar entre la central tèrmica, al límit de Badalona, i la desembocadura del Besòs. El participants, que representen diferents entitats del territori, podran fer aportacions que després hauran de validar la comissió tècnica i la comissió política, que també treballa en aquest procés de preplanejament, coordinat des del Consorci del Besòs. Ahir el ple municipal de Sant Adrià de Besòs va aprovar una moció, presentada pels grups d'ICV-EUiA i Sant Adrià en Comú, que reclama la validació dels acords presos en aquest procés a través d'un referèndum. El text va tirar endavant amb els vots favorables de tots els grups excepte el PP, que es va abstenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia