judicial
La fiscalia veu prevaricació en contractacions d'Almacelles
L'acusació pública presenta una querella contra l'alcalde, Josep Ramon Ibarz, pels indicis d'irregularitats en els processos de personal sense concurs públic
La regidora d'Almacelles Lliure, Laia Martí, va destapar el cas
La fiscalia de Lleida ha presentat una querella contra l'alcalde d'Almacelles (Segrià), Josep Ramon Ibarz, per prevaricació. El ministeri públic aprecia indicis de contractacions irregulars en diversos llocs de treball com la secretaria segona, els interventors i agents de la policia local, i considera que Ibarz ha conformat la plantilla de l'Ajuntament “atenent únicament al seu criteri, sense concurs públic i amb persones no qualificades per als llocs de treball assignat”. La fiscalia també destaca que el procediment de nomenaments per a un lloc de treball a través d'un decret d'alcaldia “per raons d'urgència” s'ha convertit en la manera “normal” de contractació de l'Ajuntament des que Ibarz és alcalde.
Josep Ramon Ibarz, del PDECat, és alcalde d'Almacelles des del 2003 i també diputat provincial. Els Mossos d'Esquadra, per ordre de la mateixa fiscalia de Lleida, van entrar el 15 de novembre a l'ajuntament d'Almacelles a la recerca d'informació, arran de la denúncia presentada per la regidora Laia Martí, del grup Almacelles Lliure, una formació vinculada a ICV. L'edil feia mesos que denunciava irregularitats, així com les traves que posava l'alcalde per accedir a informació sobre contractes.
La llei permet nomenar personal interí per decret en casos de “màxima urgència”. La fiscalia, però, considera que en diversos casos no estava justificat aquest procediment. A més, en cap d'ells es va dur a terme cap convocatòria pública posterior tal com exigeix la llei.
La querella fa referència, per exemple, a la contractació de la secretària segona o l'interventor. Les persones que han ocupat aquests llocs des del 2006 ho han fet per decret d'alcaldia, sense concurs públic i sense tenir la qualificació necessària. Ibarz va nomenar una dona, que anteriorment havia estat auxiliar administrativa, per ocupar el lloc d'interventora del 2006 al 2010. Segons continua el ministeri públic, es va seguir amb el mateix mètode de nomenament a dit d'un nou interventor el 2012 i per a qui el va substituir després.
Entre altres contractacions de personal temporal, alguns dels quals han acabat fixos, Ibarz també hauria cobert per decret places de la policia local, sense convocatòria pública i adjudicant la plaça a persones no funcionàries, fet que contradiu la llei.