festival de dansa
Set ciutats metropolitanes creen “la quinzena de la dansa”
Barcelona i sis municipis del seu entorn organitzaran el març de l'any que ve un festival amb projecció internacional
La trobada es desplegarà tant als espais escènics tradicionals com al carrer, i serà pluridisciplinària
Les ciutats de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Esplugues i Cornellà esdevindran durant quinze dies, i de manera paral·lela, la capital mundial de la dansa. Els ajuntaments d'aquests set municipis metropolitans s'han posat d'acord, a través de la recentment creada Taula de la Cultura Metropolitana, per organitzar el que des d'ahir han batejat com “la quinzena de la dansa”.
Durant dues setmanes del mes de març del 2018, les set ciutats s'ompliran de propostes culturals relacionades amb l'univers de la dansa, en totes les seves disciplines. Des de la dansa clàssica fins a la contemporània, passant per les expressions més modernes i les tradicions més populars, entre altres vessants.
La voluntat dels set municipis és compaginar la presència de les primeres figures de la dansa, l'actuació dels ballarins emergents i l'exposició del treball que despleguen les entitats arrelades al territori. I, per què no, organitzar activitats que durant aquells dies convidin la ciutadania a bellugar el cos. “Un punt de trobada molt heterogeni”, segons la definició del tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni (PSC).
Ahir, a Badalona, els representants polítics dels set municipis van començar a concretar alguns dels elements del festival tot i que encara cal dotar-lo de pressupost i concretar el programa. Barcelona és l'únic municipi que ja ha avançat que dotarà el festival amb 800.000 euros. El centre cultural El Carme va ser ahir el punt de trobada dels regidors de Cultura dels set ajuntaments organitzadors, als quals es va sumar l'alcaldessa de la ciutat amfitriona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú). “Hem acordat treballar en col·laboració per promoure la dansa perquè es tracta de la disciplina de les arts escèniques que sovint no és la més projectada”, va admetre Sabater.
Collboni, per la seva banda, va recordar que els ciutadans han anat sempre per davant de les administracions a l'hora de compartir la cultura: “És un fet real que la ciutadania comparteix les propostes culturals i es desplaça a altres ciutats buscant la qualitat dels espectacles i superant així les fronteres administratives que marquen els municipis.” La idea de coordinar una gran proposta cultural “en aquells municipis on arriba el metro”, com ho va definir Collboni, va néixer a finals de l'any passat. Aleshores va tenir lloc, a l'Hospitalet de Llobregat, la primera trobada de la Taula de la Cultura Metropolitana.
Ahir es va produir la segona, de nou de caire polític, però d'ara endavant serà als tècnics municipals als que se'ls girarà feina. Ja han rebut l'encàrrec d'organitzar una proposta ambiciosa i atractiva que es pugui projectar internacionalment. “Aspirem a explicar al món el que passarà en aquests municipis durant aquests quinze dies de març i, en paral·lel, que els ciutadans dels nostres territoris tinguin accés a produccions culturals de qualitat”, va assenyalar el tinent d'alcalde barceloní.
Tots els presents a la trobada d'ahir la van qualificar d'“històrica” atès que no té precedents. Mai fins ara els set municipis havien compartit una experiència cultural tan sonada. Els participants la distribuiran “en peu d'igualtat”.
LA XIFRA
LA FRASE
Un acord amb voluntat de perdurar
“La quinzena de la dansa” servirà per tastar com funciona la col·laboració, fins ara inèdita, entre els set municipis que la impulsen. Malgrat que de moment no han fet més que començar a enfilar el camí de la cooperació cultural, la voluntat de tots els participants a la Taula de la Cultura Metropolitana és fer perdurar el treball col·lectiu. L'alcaldessa de Badalona va repetir l'objectiu de “convertir les fronteres en frontisses”, un repte sobre el qual Sabater posa l'accent sempre que l'ocasió li ho permet. A més, l'alcaldessa va garantir que tots set municipis han agafat el compromís de “posar al centre de les polítiques públiques el foment de la cultura”. El tinent d'alcalde de Cultura a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, també va incidir en la idea de “seguir compartint iniciatives culturals des de l'àmbit públic”.