Administracions

Esplugues incorporarà el castellà als senyals de trànsit a proposta de C's

El PSC se suma “per imperatiu legal” a una moció però nega que hi hagi cap problema

Munté acusa els socialistes de contribuir a “invisibilitzar” el català

L'Ajuntament d'Esplugues començarà a retolar a partir de l'octubre els senyals de trànsit en castellà, de manera que aquesta llengua conviurà amb el català només en els casos en què els senyals incorporin un text explicatiu. Per exemple, els que indiquen l'horari de la càrrega i descàrrega.

Aquesta decisió és el resultat d'una moció que el grup de Ciutadans va presentar al ple municipal del març passat i que va rebre el suport del PP i el PSC. Aquest últim, que encapçala el govern municipal, hi va votar a favor “per imperatiu legal”, segons el portaveu socialista, Eduard Sanz. Però no perquè consideri que la retolació en català provoqui problemes als conductors. L'alcaldessa, Pilar Díaz, va assegurar que “hi ha determinades resolucions amb què no es pretén solucionar els problemes de la ciutadania sinó de vegades crear-ne de nous”. Una posició en què el portaveu socialista va insistir en un article d'opinió publicat al butlletí municipal El Pont d'Esplugues, en què es va preguntar si realment a la ciutat hi ha un conflicte pel fet que els senyals estiguin en català.

L'imperatiu legal a què es refereix el PSC és l'article 56 de la llei de trànsit, que estableix al redactat que “les indicacions escrites dels senyals s'expressaran, almenys, en la llegua espanyola, oficial de l'Estat”. Segons la moció presentada per Ciutadans, hi ha hagut queixes de conductors que consideren que els senyals redactats només en català “poden contravenir la legislació bàsica”, unes queixes recollides, segons el text, pel Síndic de Greuges el 2010. Segons el portaveu de C's, Julio Roldán, el consistori ha hagut d'arxivar sancions dels que hi recorren en contra adduint l'ús exclusiu del català als senyals. La portaveu del govern, Neus Munté, va acusar el PSC d'“entrar en el joc de C's i el PP per invisibilitzar el català a l'espai públic, on amb normalitat tothom pot entendre i interpretar els senyals de trànsit”.

L'Ajuntament començarà ara a estudiar la senyalització afectada per saber el nombre de senyals que caldrà adaptar i el cost consegüent. L'inventari haurà d'estar fet abans que acabi l'octubre i caldrà modificar els senyals abans que acabi l'any.

Les terrasses tancaran una hora abans

R.M,B.

Les terrasses dels bars d'Esplugues hauran d'avançar una hora el tancament, a les onze de la nit entre setmana i a les dotze el cap de setmana. Així ho recull la nova ordenança municipal, aprovada en l'últim ple i amb què es vol, segons el govern local, conciliar l'activitat comercial amb el descans veïnal. Els locals hauran de mostrar en un lloc visible la capacitat i el nombre de taules i cadires que es posen a l'espai públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia