Administracions

Badalona perd un tram de platja sense data de retorn

La zona de la Mora, afectada per les obres del col·lector de Llevant, queda completament anul·lada

L'alternativa era habilitar la platja del port però no estarà a punt per a aquest estiu

El barri badaloní de la Mora, a la frontera amb Sant Adrià de Besòs, no podrà gaudir de platja aquest estiu. El tram afectat per les obres de protecció del col·lector de Llevant han anul·lat uns 600 metres de litoral i les administracions no saben quan es podrà recuperar la platja, i ni tan sols si tornarà. L'Ajuntament de Badalona, com a alternativa per disposar de la via ràpida d'una zona de bany, va oferir als veïns de la zona descontaminar un tram de platja continu a la Mora, a tocar el port. Fa anys que està tancat. En principi, era la solució pactada.

Ahir, però, el regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas (ICV-EUiA), va comunicar als veïns de la Mora que la platja del port tampoc no estarà disponible aquest estiu i que caldrà esperar a l'any vinent per veure-la apta per al bany. “Hem de dragar dins del mar, al sector de la platja del Coco, per traslladar sorra fins a la platja del port i aquests treballs s'han de fer un cop hagi finalitzat la temporada de bany”, ha explicat Mañas. S'ha arribat a estudiar una alternativa més ràpida, que passava per obtenir la sorra a l'alçada del port, però el material no seria de la mateixa qualitat, i a tot estirar els veïns es podrien banyar uns dies, ja que la nova platja no estaria disponible fins al setembre. “Crec que els veïns han entès que estem treballant de valent i que no podem anar més de pressa”, assenyala Mañas.

La presidenta de la plataforma de veïns de la Mora, Begoña Gómez, no amaga el seu malestar amb la notícia rebuda, ja que els veïns comptaven amb el compromís del governants locals de disposar d'un tram de platja aquest estiu. Des de la resignació, reclama tant a l'Ajuntament de Badalona com a l'àrea metropolitana de Barcelona (administració encarregada de les obres del col·lector) que “no deixin de treballar, que accelerin el trasllat del col·lector i que dignifiquin la part de la platja que està absolutament desendreçada”.

Així, els veïns van insistir en la necessitat d'abordar de manera immediata els treballs per eixamplar el carrer Eduard Maristany, a l'alçada de les tres xemeneies, un antic compromís polític que mai s'acaba d'executar. El tinent d'alcalde de Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC), ha insistit que resoldre aquesta demanda “és prioritària per al govern de Badalona”, però recorda que la fórmula no és senzilla, ja que els terrenys que es necessiten per ampliar el vial en 14 metres, uns 2.000 m², són propietat d'Endesa.

L'Ajuntament badaloní ja disposa del projecte i ara, un cop s'ha vist que el sistema de la cessió anticipada no és viable, s'aposta per l'expropiació del terreny. L'operació s'està gestionant des del Consorci del Besòs (una petita part del terreny pertany a Sant Adrià de Besòs) i encara cal taxar el sòl afectat. La quantitat resultant s'integrarà en l'acord entre les administracions i Fecsa un cop avanci el desenvolupament urbanístic d'aquest sector.

LA XIFRA

600
metres
de platja del barri de la Mora han quedat anul·lats per les obres de protecció del col·lector de Llevant.

LA FRASE

No podem extreure sorra durant el mes de juliol perquè entorpiríem la temporada de bany
Àlex Mañas
regidor de medi ambient


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia