Administracions

Amer indemnitzarà un veí per una llicència anul·lada

El TSJC condemna l’Ajuntament a pagar 45.080 euros a un particular, a qui el llavors alcalde va donar llicència d’obres amb informes municipals en contra

L’Ajuntament d’Amer haurà d’indemnitzar amb 45.080,98 euros un veí perquè li va donar llicència d’obres per fer-se una casa i dos anys més tard va declarar nul·la la llicència, quan ja havia començat a construir. El veí va haver d’enderrocar el que havia aixecat, i va presentar una reclamació de responsabilitat patrimonial a l’Ajuntament, aportant les factures de les despeses que va tenir amb la construcció i l’enderroc. Com que l’Ajuntament no va fer-ne cas, va denunciar l’Ajuntament i el llavors alcalde, Joan Güell, al jutjat.

La condemna, la va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que n’anul·la una de prèvia del jutjat de Girona que desestimava el recurs contenciós administratiu presentat pel veí. Els fets es remunten al novembre del 2006, quan Josep Maria Cullell va demanar la llicència per fer-se una casa a l’avinguda de la Selva. Tant l’arquitecte municipal com la secretària van informar desfavorablement sobre el projecte, ja que la finca formava part d’una zona pendent de desenvolupar, sotmesa a cessions, i abans calia fer els projectes de reparcel·lació i urbanització. Tretze dies després d’aquests informes, però, l’alcalde va concedir la llicència. Un veí va denunciar les obres i l’Ajuntament va demanar un informe tècnic al Consell Comarcal, que el juliol del 2007 (llavors ja hi havia hagut relleu a l’alcaldia) va informar en el mateix sentit que l’arquitecte i la secretària. Per decret d’alcaldia es va revisar la llicència, i el ple de l’abril del 2009 va acordar-ne la nul·litat. El jutjat culpa en part el veí, ja que diu que no va ser “del tot innocent”, ja que coneixia la situació urbanística de la finca. Amb tot, la sentència qualifica “d’insòlita i possiblement fins i tot delictiva la manera de procedir municipal”, i recorda que l’alcalde va atorgar la llicència “malgrat els contundents informes tècnics previs [...] que advertien de la manifesta il·legalitat”. Amb tot, dels 90.161,96 euros que reclamava el veí, com que fa un repartiment de culpes al 50%, estableix la indemnització en exactament la meitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.