opinió. Portaveu d'Esquerra a la Ràpita

Números rapitencs

Un any més, i en les dates que ens trobem, és moment que les institucions, entitats i empreses debatin el seu pressupost per al proper any. Fa uns dies vam tenir el ple de pressupostos a l'Ajuntament de la Ràpita i, malauradament, es confirma que la situació econòmica i financera al nostre poble és delicada i complicada.

El pressupost per al 2010 té, com no podia ser d'una altra manera tenint en compte la situació de crisi que estem vivint, una reducció del 13% amb relació al de l'any 2009, però aquesta reducció no es reflecteix en una política de contenció de la despesa. A la gestió del govern municipal (PSC-ICV) li falta molt de rigor, austeritat i voluntat política perquè són incapaços de retallar el capítol de despesa corrent i de personal.

Aquest 2010, les despeses de l'Ajuntament novament tornen a créixer fins a percentatges inadmissibles. De fet, des que governen socialistes i ecosocialistes a la Ràpita, aquests dos capítols no han parat de créixer, i ja sumen el 83% del pressupost. En els set anys de gestió del PSC i ICV, les despeses corrents i de personal han experimentat un increment de més de 4,2 milions d'euros.

Davant d'aquestes obligacions de despesa, i tenint en compte que, com a totes les institucions, els ingressos de l'impost de construccions i de tributs d'altres administracions han davallat fortament, el govern municipal de la Ràpita basa la seva recaptació en els impostos directes (contribució, vehicles, etc.).

De fet, des que tenim aquest govern, els ingressos de l'Ajuntament en concepte de l'IBI (contribució) han augmentat un 233%. Per tant, podem dir que com que la gestió i la planificació econòmica han estat nefastes durant aquests anys de bonança econòmica, ara que els ingressos de la construcció han desaparegut, els rapitencs i les rapitenques hem de pagar més impostos per poder fer front a les despeses sobredimensionades generades.

L'altre desgavell que tenim a l'Ajuntament fa referència al pla plurianual d'inversions 2009-2011, que es finança endeutant i hipotecant el futur del poble a quinze anys en diverses operacions de crèdit (préstecs) fins a un total de 8.000.000 euros. A més, aquesta situació financera difícil va acompanyada d'una gestió caòtica i poc eficient, ja que de les disset actuacions previstes en el pla per al 2009, la realitat a data d'avui és que només n'hi ha dues d'executades. La resta o estan en els tràmits administratius inicials o ni tan sols s'han iniciat els expedients. Per tant, podem dir que els números rapitencs per al 2010 són un reflex, resum i conseqüència de falta de planificació econòmica i la mala gestió del govern municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.