Administracions

Municipal

L’àrea barcelonina farà pisos públics amb capital privat

L’Ajuntament de la capital catalana i l’AMB creen una empresa mixta que, d’entrada, construirà 3.000 habitatges amb un soci extern

El preu dels lloguers girarà al voltant dels 500 euros al mes

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit reorientar, a l’alça, el seu projecte ja conegut de constituir una empresa mixta que desenvolupi promocions públiques d’habitatge, de lloguer assequible, conjuntament amb socis privats. La principal novetat és que l’Àrea Metropolitana (AMB) també s’ha sumat a la iniciativa en qualitat de soci i, per tant, la fórmula s’estendrà a diversos municipis de l’entorn de la capital catalana. La voluntat compartida de les dues administracions és que abans del 2019 ja s’hagi iniciat la construcció de 3.000 pisos a través de la nova societat, dels quals 1.500 seran a Barcelona ciutat i els 1.500 restants distribuïts entre Gavà i Montgat. En el termini de sis anys, la xifra ha d’haver augmentat fins a les 4.500 unitats.

Des del punt de vista legal, el primer pas que hauran de fer tant el consistori com l’AMB és crear abans de final d’any una empresa, Habitatge Metròpolis Barcelona, que serà 100% pública. Això, però, només serà d’entrada, ja que el següent tràmit serà convocar un concurs per atreure un soci privat que es quedarà el 50% de l’accionariat. La intenció és que es tracti d’un o més inversors –tot indica que acabarà sent una UTE– amb prou capacitat per aportar els fons per cofinançar les promocions que es projectin, però que alhora també tingui experiència en la construcció i la gestió de parc immobiliari. El gran reclam que se li oferirà per entrar en l’operació és una rendibilitat anual al voltant del 4%, una xifra que es pot considerar modesta en comparació amb les que es mouen en el sector però que, per contra, garanteix uns guanys sostinguts en el temps. En resum, una inversió no a curt, sinó més orientada a mitjà termini. Aquest privat, a més, també tindrà l’esquer que seran les dues administracions les que aportaran el sòl, del qual conservaran la titularitat, per poder fer els pisos.

El gerent de l’àrea d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Burón, explica que els pisos que surtin d’aquestes promocions es destinaran al mercat de lloguer, concretament a cobrir la franja intermèdia que hi ha entre els pisos socials i els de renda lliure i que, actualment, està especialment castigada pels repunts de preus que hi ha a la ciutat. “Entre els 200 i els 800 euros ara no hi ha oferta” resumeix Buron. L’objectiu de sortida, doncs, és que el 75% d’aquest nou parc tingui un preu de 7 euros el m² i el 25% restant, de fins a 10 euros. El cost mitjà de les mensualitats fluctuarà, doncs, al voltant dels 500 euros. “El mercat que hi ha, és infinit” rebla el coordinador general de Serveis de l’AMB Eduard Saurina. L’Ajuntament de Barcelona serà el que s’encarregarà d’assignar els pisos entre els inscrits en un registre municipal.

Impacte sobre el mercat

Tot i ser inèdita a l’Estat espanyol, aquesta fórmula mixta de capitalització està molt estesa no només a Europa, sinó en urbs com ara Nova York. Per Buron, la implantació de la mesura no tindrà un efecte corrector immediat sobre un mercat, el de Barcelona, amb una gran inflació, ja que el parc d’habitatge públic de l’urbs continua sent molt escarransit, al voltant d’un 1,5% del total. I per tenir una incidència sobre els preus hauria d’estar per sobre del 15%. Així, doncs, toca fer treball de formigueta i anar complementant aquest model mixt amb mesures com ara atreure capital privat, també entre petits inversors, que podrien ser els mateixos inquilins.

LES XIFRES

4.500
pisos
és el que té previst construir la nova empresa en un termini de sis anys. Fins al 2019, n’han de ser 3.000.
10.500
habitatges públics
hi ha actualment a Barcelona, xifra que representa un 1,5% del parc residencial de la ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia