Peratallada posarà al descobert la part sud de la muralla
Dos estudis arqueològics han detectat les estructures abans de condicionar un tram de carrer
Han decidit excavar
L’Ajuntament de Forallac aprofitarà les obres d’urbanització del prolongat carrer Mas Bou, a Peratallada, per treure a la llum un nou tram de la muralla i part del fossat que passa per la part de migdia del nucli medieval. Dos estudis arqueològics fets en el marc del projecte de prolongació del vial han constatat l’existència d’un important tram de muralla i fossat, a la banda oest del tram objecte d’urbanització. Per aquest motiu, l’actuació programada per l’Ajuntament integrarà i farà visibles aquests dos elements en el traçat del nou carrer per a vianants que connectarà el banc conegut popularment com del “si no fos” amb la riera. Segons l’alcalde, Josep Sala, el nou carrer permetrà completar un recorregut circular pel recinte i conèixer un sector molt desconegut que, de ben segur, incrementarà el valor patrimonial del conjunt històric.
L’actuació integrarà les velles estructures en la fesomia del nou vial, amb un paviment tou de gespa i a un nivell inferior per permetre el reconeixement de les preexistències històriques. Es mantindrà la continuïtat entre el nucli urbà i la zona d’horts, d’interès tradicional. L’actuació costarà 216.000 euros. A aquest import cal afegir-hi uns 55.000 euros en concepte d’expropiació dels terrenys per fer-hi passar el nou carrer de vianants, les obres del qual començaran en breu.
El carrer Mas Bou correspon a la continuació del camí que des del nord-oest envolta el nucli i ressegueix la façana sud del nucli medieval emmurallat. La zona on es van fer les prospeccions arqueològiques abans de finals d’any se situa en aquest sector sud del sistema defensiu de Peratallada, el més desconegut per al gran públic. Després d’excavar tres rases perpendiculars, on es preveia que passava la muralla, s’ha pogut constatar l’existència del fossat i muralla. S’ha documentat part de la muralla que queda sota un mur de tancament d’un pati i l’inici de l’escarpa excavada a la roca. També ha aparegut part del fons del fossat i la contraescarpa, i s’ha analitzat la fonamentació de la torre de l’extrem est i tot el fossat en secció.En general, la secció de la vall excavada és de parets força verticals i fons pla. Les parets fan entre 0,8 m i 1,5 m d’alçària. El fons a la banda est del carrer té 4 m d’amplada. Es parteix de la hipòtesi que a mesura que transcorre cap a l’oest la vall el fossat va ampliant la seva amplada. Tot i que manca una anàlisi més exhaustiva dels materials, es creu que data del segle XV, mentre que el colgament definitiu seria del segle XVIII.