Crítica a les obres de Cap Roig, a Palafrugell
Salvem el Golfet i SOS Costa Brava impugnen la llicència d’obres per construir un gran auditori i diversos edificis
L’associació Salvem el Golfet i SOS Costa Brava han impugnat la llicència d’obres concedida per l’Ajuntament de Palafrugell el mes de setembre passat per a la construcció d’uns edificis als jardins de Cap Roig. Els ecologistes denuncien en un comunicat unes “darreres actuacions irregulars” executades per la Fundació La Caixa a la finca de Cap Roig, situada en el PEIN de Castell Cap Roig a Calella de Palafrugell i a Mont-ras.
Un gran auditori
Les obres consisteixen en la construcció d’un auditori al castell de Cap Roig i, segons els ecologistes, han comportat “moviments de terres il·legals amb afectació a una part de zona boscosa de la finca situada al municipi de Mont-ras”, efectuats “sense llicència i recentment paralitzats per l’Ajuntament de Mont-ras”.
Els principals motius de la impugnació per part de l’associació Salvem el Golfet de la llicència municipal atorgada per l’Ajuntament de Palafrugell per autoritzar les obres de l’auditori al castell de Cap Roig són una vintena de punts que, fruit del seu estudi, haurien de portar a paralitzar les obres.
Per aquest motiu, Salvem el Golfet i SOS Costa Brava requereixen novament a l’Ajuntament de Palafrugell que demani a la Generalitat que el pla director urbanístic (PDU) inclogui el municipi de Palafrugell en el seu àmbit territorial i modifiqui el règim urbanístic dels sectors d’Aigua Xelida i de la muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, que van ser incorporats a la moratòria i que finalment no han estat inclosos en el PDU. El motiu d’aquesta acció és que les obres en aquests espais, segons el seu parer, posen en risc la preservació d’espais forestals i masses arbrades a Aigua Xelida i a Llafranc.
Passivitat
Les entitats denuncien la passivitat del consistori de Palafrugell per impulsar una actuació urbanística que corregeixi i redueixi els grans creixements urbanístics previstos pel POUM de Palafrugell i que preservi el territori, dotat amb valors naturals i paisatgístics que no han estat encara transformats.
Segons el comunicat, les dues entitats sempre han advertit del greu risc que suposava l’execució d’obres a la finca protegida dels jardins de Cap Roig, i dels greus impactes ambientals que es produirien amb l’execució del projecte de la Fundació La Caixa, els quals, segons els ecologistes, ja han començat.
Per això, Salvem el Golfet recorda que el pla especial urbanístic dels jardins de Cap Roig ha estat també impugnat davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, havent-se admès a tràmit el recurs contenciós que té per objecte aconseguir la seva anul·lació i que s’impedeixi la construcció dels tres edificis projectats.