La Diputació de Girona insta l’Estat a anul·lar el control econòmic
Front comú en una moció en què es demana que es deroguin les mesures vigents als ajuntaments des de la crisi del 2008
Es demana mobilitzar el superàvit sense restriccions en comptes d’eixugar deute
Resposta unitària de la Diputació de Girona per poder fer front a la crisi actual i a les seves conseqüències amb més recursos. La Diputació va aprovar ahir per unanimitat una moció conjunta, presentada amb la col·laboració de tots els grups, en què demana a l’Estat espanyol que anul·li les mesures imposades per la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que limitava l’autonomia dels consistoris. El president, Miquel Noguer, va recordar que les administracions locals ja no tenen els nivells de deute que tenien abans i per això demanen “aportar a la societat tot allò que hem estat generant” a través del superàvit del 2019. Fins ara, els diners sobrants s’havien de destinar a eixugar el deute. “La crisi del 2008 ens va portar la LRSAL, i aquesta ens ha de portar a sortir-ne”, va resumir Noguer . El portaveu de Tots per l’Empordà, Carles Motas, va recordar que amb aquesta llei els ajuntaments s’havien convertit en la “ventafocs” perquè es transformaven “en simples gestors de les polítiques d’altres administracions”. Motas va subratllar que la manera de fer municipalisme és reclamar la nul·litat d’aquests límits econòmics, “que obliguen a amortitzar deute, quan no en tenim, en comptes de disposar d’aquests recursos per al carrer”.
La crisi econòmica del 2008 ens va dur a la #LRSAL. La crisi provocada per la #COVID19 ens n'ha de treure. Així ho he afirmat avui en el segon #PleDdgi telemàtic, en què hem aprovat i anunciat diverses mesures per gestionar aquesta situació. #Som221 #EnsEnSortirem. https://t.co/PyEzNhAuyS pic.twitter.com/CzGOe1M4wP
— President Ddgi (@PresidenciaDdgi) April 21, 2020
La Diputació crearà una taula de treball per elaborar un pla econòmic i social de recuperació en els diferents sectors. La diputada socialista, Sílvia Paneque, va destacar que ara és una oportunitat per “posar els pilars d’un nou model econòmic i social”. Des de la CUP, Laia Pèlach va assenyalar també que ha de servir per fomentar un canvi en el sector turístic i reduir la seva dependència econòmica.
LA FRASE
Xaloc avançarà 20 milions d’euros
A més, la Diputació, a través del seu organisme autònom Xaloc, injectarà prop de 20 milions d’euros per reforçar la tresoreria dels ajuntaments que hi tenen delegada la gestió i la recaptació de tributs. Es tracta d’una bestreta de la part proporcional de la recaptació prevista amb l’IBI o l’impost de circulació. L’avançament es fa perquè tinguin liquiditat tot i endarrerir el calendari fiscal.