AGUSTÍ LLOP
ALCALDE DE RIUDAURA
“Fa anys que ens falten comerços”
L’alcalde remarca que és una problemàtica que pateixen des de fa molt de temps i que ara ha complicat el dia a dia
Diu que el teixit associatiu i el bon veïnatge han contribuït a reduir aquesta mancança
Tots a l’una
Riudaura és un dels pobles més petits de la comarca de la Garrotxa i, en el marc de l’estat d’alarma per la pandèmia de Covid-19 que s’està vivint, això té els seus inconvenients, però també molts avantatges. És cert que els veïns pateixen el dèficit històric de comerços de productes de primera necessitat, però, a la banda positiva, cal remarcar que les relacions de veïnatge són molt estretes. “Al poble ens coneixem tots”, afirma l’alcalde. I això fa que les carències d’uns les supleixin els altres i que la col·laboració mútua sigui una constant a Riudaura.
Riudaura és un poble petit molt proper a Olot on, des de fa molts anys, la manca de botigues obliga els veïns a proveir-se a la capital garrotxina. L’alcalde explica com s’ho fan per solucionar aquesta problemàtica i remarca que són un poble amb gent molt ben avinguda, que s’ajuden els uns als altres.
Com afecta la Covid-19 el dia a dia del poble?
Riudaura té una problemàtica que fa anys que arrosseguem, que és la falta de comerços, cosa que ens obliga a desplaçar-nos per comprar pràcticament qualsevol cosa. Malgrat tot, els veïns s’organitzen, com ara una veïna, que treballa de flequera en un altre municipi i puja a vendre el pa de manera regular, per posar un exemple.
Els serveis estan tensionats?
És evident que aquesta situació dificulta tots els serveis, però per part de l’Ajuntament i d’altres organismes estem intentant aplicar mesures per reduir dins del possible les afectacions. Malgrat tot, n’hi ha que afecten de manera directa, com ara el tancament provisional del CAP per poder reforçar el personal de l’hospital comarcal.
Com s’organitza el voluntariat?
Som un poble amb un gran teixit associatiu i una elevada participació en totes les coses que afecten el municipi, que ja té, des de fa temps, canals de comunicació entre els veïns. Durant aquests dies, s’han convertit en un altaveu per ajudar qui ho necessita.
Com atenen les persones més vulnerables?
Se’n fa un seguiment regular, juntament amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, i s’actua per respondre a les diverses necessitats, sempre amb la màxima discreció, per preservar l’anonimat. S’ha fet també repartiment d’ordinadors des de l’Ajuntament i connexions de xarxa, conjuntament amb una empresa de telecomunicacions de la comarca, a la qual estem molt agraïts, per facilitar l’acabament del curs escolar.
I les altres necessitats?
Com ja hem comentat, s’ha facilitat material per poder seguir el curs escolar, s’han repartit els xecs de menjador escolar i es fa el seguiment de les persones vulnerables. També, juntament amb Xaloc, s’ha acordat fer un ajornament del cobrament de taxes i tributs, i, d’acord amb l’ACA, fer una rebaixa del cànon de l’aigua. Es fan neteges i desinfeccions periòdiques de les zones de contenidors, s’han tancat les fonts publiques, hi ha hagut la possibilitat de comprar mascaretes de protecció i, a mesura que anaven arribant, les repartíem entre els majors de 65 anys, i a les persones de les quals teníem constància que tenien alguna patologia greu.
Costa que la gent faci cas?
Som un poble amb una gran consciència de col·lectiu, ens coneixem tots i, quan s’ha d’avisar algú, s’hi parla en privat, i fins ara sempre s’ha resolt la situació amb una gran comprensió i col·laboració per part de tots. També és cert que el primer cap de setmana de confinament vam detectar una gran afluència de gent, no resident al poble, que provenia majoritàriament d’altres llocs de la comarca. Se’ls va anar a trobar, i, després de explicar-los que no podien actuar d’aquella manera, van col·laborar i van marxar del municipi sense cap tipus de incident.
Alguna iniciativa especial que vulgui destacar?
Està en marxa un concurs infantil i juvenil en línia amb diferents proves, es fan classes telemàtiques gratuïtes de Pilates, ioga i gimnàstica funcional...
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.