Administracions

MÒNICA BONSOMS

ALCALDESSA DE VILALLONGA DE TER

“En un poble petit, tots ens ajudem”

L’alcaldessa afirma que, a Vilallonga, com a tots els pobles petits, el voluntariat és fruit dels veïns que es cuiden els uns als altres

Se senten també molt ben atesos pel Consorci de Benestar Social del Ripollès

Deures a domicili.
En un poble de pocs habitants com ara Vilallonga de Ter, tothom es coneix i això facilita que on no arriben els uns ho facin els altres. L’alcaldessa explica com han solucionat la problemàtica dels alumnes a qui els falta material escolar o material informàtic per acabar el curs. Segons Bonsoms, la directora de l’escola pública del poble fa arribar per correu electrònic a les oficines municipals les activitats escolars i personal de l’Ajuntament porta els deures a les cases on cal. Una operativa que, lògicament, només es pot aplicar en un poble pocs habitants.

Superat el problema dels turistes del primer cap de setmana de confinament, ara, l’alcaldessa diu que l’Ajuntament organitza els serveis d’acord amb les indicacions que van rebent. Afirma que el voluntariat és fruit del bon veïnatge propi d’un poble petit.

Les segones residències i el turisme va ser un dels principals problemes que van haver d’afrontar a la Vall de Camprodon. Persisteix el problema?
El primer cap de setmana que es va anunciar el confinament, sí que hi va haver una mica d’afluència de persones de segona residència. Algunes es van quedar i fan el confinament aquí i d’altres van marxar i ja no han tornat a pujar més.
Com els ha afectat la situació derivada del coronavirus?
Per sort, fins avui i que em consti, només hi ha hagut un cas positiu al municipi de Vilallonga de Ter, però hem estat tranquils, ja que va ser un cas puntual. Hi ha algunes famílies afectades per un ERTO que fins ara no havien cobrat o que encara no han cobrat, ja que molts treballaven en l’hostaleria. Generalment, les famílies ja van fent, gràcies al fet que un dels membres manté el sou. Si aquesta situació dura gaire més, podria començar a sortir algun problema econòmic.
Descrigui la situació al poble.
En tot moment, els dos comerços que tenim estan oberts, tot i que amb l’horari i l’aforament limitats. Al principi, era un xic estressant; ara, tothom s’hi ha adaptat. Totes les mesures que ens fan arribar des de Dipsalut, el govern, etc., les posem a les xarxes socials i també les pengem als establiments oberts.
Què han fets des de l’Ajuntament?
Hem pres mesures com ara desinfectar les zones de contenidors d’escombraries, tancar les zones de jocs infantil, repartir màscares de protecció facial entre els establiments que podien obrir... Posteriorment, hem repartit mascaretes FFP2 a tots els empadronats i hem donat la possibilitat, als qui no ho estan, a tenir-ne també. I ara, que la gent ja pot sortir a passejar o a fer esport, també desinfectem el mobiliari urbà, sobretot els bancs.
Com s’organitza el voluntariat?
Des l’ANC de la Vall de Camprodon, se’ns va oferir roba per fer mascaretes, però des de l’Ajuntament ja s’havia decidit comprar-ne. En un poble petit, però, si hi ha un veí vulnerable o que està sol perquè la família no hi viu i es creu que pot necessitar alguna cosa, els mateixos veïns li fan la compra i miren si li fa falta alguna cosa. Des de l’Ajuntament, si ha convingut, també els hem anat a veure.
Els serveis comarcals han funcionat?
Sí. De fet, Creu Roja de la Vall de Camprodon i el Consorci de Serveis Socials del Ripollès saben qui són les persones més vulnerables i es van posar en contacte amb elles o amb les seves famílies per si necessitaven alguna cosa o per actuar, si calia.
Alguna iniciativa per als més petits?
Sí, fa tres anys que l’Ajuntament paga les activitats extraescolars d’anglès de l’escola. L’empresa que se n’encarrega, després de 15 dies d’estar tancada, ens va dir que oferia les classes virtuals als alumnes i no vam dubtar a oferir-les als del nostre poble. Així, entre les activitats que les mestres els posaven i les extraescolars, els nens passaven millor les hores. I també estem en contacte amb la directora del centre docent, per anar atenent les necessitats que sorgeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.