En altres municipis veuen difícil o inviable, prendre la temperatura a tothom
Al litoral de l’Empordà, només Llançà sospesa la idea
D’aparells, n’hi haurà, però per accedir a recintes
Els termòmetres ràpids d’infrarojos seran un altre dels elements que proliferaran en molts llocs i situacions arran de l’epidèmia, i diversos ajuntaments n’han adquirit o estan esperant rebre’n. Un dels primers a fer-ho va ser Calonge, on la Policia Local ja disposa des de fa setmanes d’una primera càmera termogràfica que van destinar, en primer lloc, a fer controls de temperatura en punts amb molta concurrència de persones, com ara l’entrada a supermercats. També plantegen emprar-la per verificar l’absència de febre entre les persones que accedeixin a les dependències municipals que s’obrin al públic, i també per als treballadors de l’Ajuntament.
Llançà és una altra de les poblacions que ahir admetia que han comprat aparells i esperen la seva arribada, però sobretot per controlar també l’accés a espais tancats. L’alcalde, Francesc Guisset, no descartava fer-les servir entre les persones que arriben al poble, com en el cas de Tossa, tot i que ho veu complicat.
Inviable, en general
En canvi, en les poblacions més grans i amb més afluència de visitants, com ara al litoral del Baix Empordà, els consistoris descarten l’ús generalitzat dels termòmetres d’infrarojos. No els preveuen ni a Palamós ni a la Bisbal. A Castell-Platja d’Aro, que prendrà mesures de control de capacitat a les platges, l’alcalde, Maurici Jiménez, veia “inabastable” fer el registre dels milers de visitants que reben a l’estiu. I a Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell tampoc està previst aturar vehicles un per un.
A Palafrugell, els controls es podrien implantar per accedir a recintes tancats, com ara el Museu del Suro o el Teatre Municipal. I a Sant Feliu, per ara, també entra dins dels plans de contingència per salvar l’exposició de l’Espai Carmen Thyssen, al monestir, o per als concerts que es puguin celebrar de la programació del festival de la Porta Ferrada, on es treballa amb la major superfície de l’espai Guíxols Arena per salvar tot allò que no es pugui fer a l’Espai Port.
Cobertura en discoteques
Des del sector de l’oci nocturn, la Fecasarm –que aplega nombroses discoteques i bars de la demarcació– instava ahir el Ministeri de Sanitat a desplegar una llei que doni “cobertura legal a la possibilitat de prendre la temperatura als clients abans no accedeixin a un local”.
El secretari general de l’entitat, l’advocat gironí Joaquim Boadas de Quintana, defensava que “si els locals estan disposats a fer tot allò que puguin per evitar la propagació del virus, l’Estat ha de posar-hi tots els mecanismes possibles perquè ho puguin fer”. L’entitat ha llançat un distintiu de locals higienitzats, però que requereix la presa de temperatura.
(Amb informació de Joan Puntí i Joan Trillas.)