La sindicatura posa en qüestió els contractes de l’AMB
L’informe censura que es trossegin concursos
Dèficit en la informació i sobrecostos, entre les irregularitats
Desenes de contractes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durant la primera presidència d’Ada Colau presenten irregularitats de pes que situen el sistema de contractació de l’ens supramunicipal fora de la legislació que regula aquests processos. Un estudi fiscalitzador de la Sindicatura de Comptes, amb referència 18/2020, ha trobat greus mancances en els processos de convocatòria i adjudicació dels contractes, així com sobrecostos i incompliments de procediments.
Una de les irregularitats detectades és una pràctica molt habitual en les administracions públiques, consistent a trossejar una contractació per agilitzar-ne l’adjudicació. En aquest cas, la irregularitat es produeix sobre 35 contractes menors, que sumen 271.413 euros. Cap d’aquests contractes supera el límit de la contractació menor, situat en 40.000 euros, però tenen el mateix objecte i el mateix proveïdor que altres contractes amb els quals, conjuntament, sí que superen el límit. Segons la sindicatura, aquests contractes s’haurien d’haver adjudicat de manera diferent, en un mateix procediment de contractació.
Les irregularitats en els contractes menors de l’AMB són variades. Hi ha un paquet de 38 contractes, de la mateixa prestació, que van ser adjudicats als mateixos proveïdors, sense respectar els preceptes de publicitat i de lliure concurrència. Entre aquests contractes, hi havia els dels serveis topogràfics, compra de material de laboratori i informàtic i l’assistència tècnica, amb un cost global de 468.664 euros.
La vulneració dels principis bàsics de la contractació pública és matèria reincident a l’AMB, segons l’informe dels síndics. S’atempta contra la igualtat, la publicitat dels concursos, la llibertat de concurrència i els terminis marcats. En alguns casos, s’ha trobat a faltar la presència d’un equip d’experts que fes una valoració equànime de les ofertes presentades.
Les alteracions del preu de les obres segons els contractes adjudicats en primera instància també són una constant. Per exemple, s’ha trobat un sobrecost del 43% en les obres que es van adjudicar per al carril bici que uneix la ciutat de Barcelona amb Esplugues de Llobregat, seguint l’itinerari de l’avinguda Diagonal. Es va signar un primer contracte i, després, un altre amb aquest espectacular increment. El mateix va passar amb les obres d’ampliació de l’avinguda del Torrent, a Esplugues de Llobregat, on el sobrecost en relació amb el concurs inicial és del 26%.
El pressupost del 2021 avança
El Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat inicialment el pressupost per al 2021, que ascendeix a 875,16 milions d’euros, un 5,96% més que el d’aquest any. L’assignació dels recursos del pressupost, a més de donar continuïtat a les actuacions de caràcter social i ambiental que venen d’exercicis anteriors, posa un èmfasi especial en les polítiques socials per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que afecta tot el territori arran de la pandèmia.