Proposen concedir a Narcís Monturiol la medalla d’or de Figueres a títol pòstum
Ho planteja ara l’exalcalde Joan Armangué per respectar i compensar la renúncia al títol de fill predilecte
Només Salvador Dalí té aquesta distinció
L’economista i exalcalde de Figueres Joan Armangué ha proposat recentment concedir la medalla d’or de la ciutat de Figueres a Narcís Monturiol i distingir-lo adequadament gairebé 160 anys més tard que ell renunciés al títol de fill predilecte de la ciutat. L’agost del 2019, el regidor de Junts per Figueres Josep Maria Bernils va impulsar la iniciativa de restituir-li el títol de fill predilecte, una decisió que la comissió del Nomenclàtor no es va fer seva. Bernils, abans de portar la proposta de restitució, va posar-se en contacte amb familiars de Narcís Monturiol que van expressar-li que no ho veien gaire clar, argumentant que calia respectar la decisió de Monturiol de renunciar-hi. Ja en el si de la comissió del Nomenclàtor de la ciutat, es va prendre la decisió de buscar una nova fórmula, una presa de posició que no es va arribar a expressar ni debatre a causa de la situació sanitària del país.
Recentment, Joan Armangué, en un article publicat a la revista Encesa Literària, va argumentar la possibilitat de reconèixer Monturiol amb motiu del bicentenari del seu naixement a través d’una via que permet el reglament d’honors i distincions de la ciutat de Figueres. Bernils va manifestar ahir que, a títol personal, veia encertada la fórmula expressada per Joan Armangué i que la defensaria. Fonts autoritzades de l’actual govern municipal de la ciutat que en un primer moment van rebutjar la restitució agafant-se a l’argument que la ciutat no havia de contradir la voluntat de l’inventor van assegurar que no s’havia analitzat aquesta nova possibilitat, sense voler manifestar si veien possible assumir-la també com a pròpia.
LA DATA
LA XIFRA
Renúncia per la prohibició d’una col·lecta
Narcís Monturiol va renunciar al títol de fill predilecte de la ciutat el 18 de febrer del 1863 perquè l’Ajuntament no havia autoritzat una subscripció popular a favor de l’Ictíneo. L’inventor, doncs, va tenir el títol poc menys de vint mesos. Figueres va dedicar-li un carrer l’any 1891, que es deia Sant Guillem anteriorment i on ell va viure. El 1918 la ciutat, aprofitant la reforma de la Rambla, va erigir-li un monument, obra de l’escultor Enric Casanovas, un dels màxims representants del noucentisme, i el 1979 es va estrenar l’institut de formació professional que ara es diu Narcís Monturiol.