Administracions

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona ordenen als seus treballadors que es reincorporin a la feina presencial

Les dues administracions estableixen que els empleats que feien teletreball hauran d’anar almenys alguns dies a la setmana als seus llocs de feina

El consistori justifica que l’actual rebrot afecta sobretot menors de trenta anys i que aquests representen només el 5,5% de la plantilla

Barcelona, 8 jul. (EFE).- La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han ordenat que a partir d’avui els seus funcionaris i empleats que feien teletreball es reincorporin parcialment als seus llocs presencials, malgrat que l’increment de contagis està disparat i el risc de rebrot és el més alt de tota l’epidèmia.

La Generalitat ha emès la instrucció 1/2021, del 6 de juliol, de mesures organitzatives, de prevenció i seguretat per a la reincorporació als centres de treball del personal de l’administració de la Generalitat. Segons aquesta instrucció, els treballadors hauran d’anar alguns dies a la setmana al seu lloc presencial, però sempre observant les mesures higièniques i de seguretat per evitar contagis.

En paral·lel, la gerent de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Berbel, ha publicat avui una instrucció basada en la de la Generalitat en la qual obliga els empleats municipals que estaven fent teletreball que, a partir d’ara, hauran de fer la tasca tres dies a la setmana de manera presencial, “garantint les distàncies de seguretat i les mesures de protecció i prevenció de riscos laborals que corresponguin”.

Aquesta instrucció preveu, no obstant, que “en funció de les necessitats organitzatives de cada servei es podrà autoritzar que la prestació de serveis sigui duta a terme amb altres combinacions setmanals, mantenint-se en tot cas la proporció en temps treballat de tres dies en la modalitat presencial per dos dies en la modalitat a distància”.

La reincorporació presencial parcial afecta tant els treballadors de l’Ajuntament com els seus organismes autònoms i entitats empresarials o societats mercantils de participació majoritàriament municipal, així com consorcis, fundacions i associacions adscrites a l’Ajuntament de Barcelona.

També afecta el personal de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el del Consorci de Turisme de Barcelona.

Segons la instrucció municipal, la reincorporació és igualment obligatòria per als treballadors que pertanyin a grups vulnerables, excepte aquells casos en els quals el servei de vigilància de la salut indiqui el contrari.

La instrucció especifica que les reunions de treball s’hauran de celebrar preferentment per mitjans telemàtics, videoconferència o telèfon, i que les presencials “s’han delimitar a les estrictament necessàries i respectant els límits d’aforament de les sales”.

Els espais de menjador per als treballadors municipals, que estaven en situació de teletreball –excepte els cossos de seguretat i d’altres que no poden fer el seu treball a distància des del 30 d’octubre- seguiran tancats.

La instrucció esmenta l’alt risc de rebrot de l’epidèmia i especifica que els contagis s’estan produint majoritàriament a la franja d’edat d’entre 15 i 29 anys, encara sense vacunar, i que l’actual plantilla de l’Ajuntament compta amb un col·lectiu de 18 a 30 anys format només per 408 persones (un 5,56% de la plantilla), de les quals 288 són membres de la Guàrdia Urbana i dels bombers, que ja estan vacunats per ser professionals essencials.