Clam perquè s’ordeni la restricció
Els alcaldes alerten de la impossibilitat de fer complir les mesures
El govern diu que entén la dificultat i ofereix suport
Els serveis jurídics avalen el toc de queda per municipis i Aragonès diu que és sobre la taula
“La possibilitat de demanar el toc de queda és sobre la taula”
Durant la reunió que els alcaldes van mantenir amb el govern català, dilluns al matí, el món municipal ja va demanar claredat i que no se li traspassés la responsabilitat en la lluita contra la Covid-19. Però les noves mesures restrictives els interpel·len directament i els demanen que intentin blindar l’accés durant la nit a parcs i platges. Ahir el govern va tornar a contactar amb el món local per explicar les mesures, oferir tota la seva col·laboració, en forma de patrulles mixtes de mossos i policies locals, i demanar col·laboració en un moment en què la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va tornar a definir com “molt pèssim”. Però els alcaldes, en general, van expressar la dificultat per fer complir les mesures, i no només van exigir uns criteris “clars i únics”, sinó que en alguns casos, com el de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van demanar directament que s’implanti el toc de queda.
Colau va avisar l’executiu català que els ajuntaments no tenen prou mitjans per controlar el territori, i va lamentar l’ambigüitat del govern en optar per la recomanació. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Colau va assegurar que la proposta de tancar l’accés a platges i parcs per evitar que hi hagi pícnics i botellots és “un toc de queda informal” que traspassa les competències municipals perquè, segons va dir, el tancament de les activitats a les 00.30 h no és una gran variació del que ja hi ha ara. “Quan tanquen a les 00.30 h són desenes de milers de persones les que són al carrer, i això no està prohibit”, va dir. Colau va demanar “més claredat” i que el govern digui de forma més explícita “què es pot fer i què no”.
En el mateix sentit es va expressar l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, que va demanar “valentia” a la Generalitat i que decreti el toc de queda per frenar els contagis de Covid-19. En una piulada al Twitter, García Albiol va afirmar: “Traslladar als alcaldes la responsabilitat de tancar platges i parcs després de les 00.30 h em sembla una enorme irresponsabilitat.” I en el mateix missatge va assegurar que si l’executiu català no torna a restituir el toc de queda, la petició feta als consistoris és “literalment impossible”. Tot i així, García Albiol va renovar mesures de prevenció anteriors. A través d’un ban va anunciar la suspensió de totes les activitats lúdiques, festives i culturals que no puguin complir les noves restriccions.
El clam també va ser unànime entre els alcaldes vallesans. El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental va denunciar, a través d’un comunicat, “la impossibilitat del món local de donar compliment a les noves mesures de la Generalitat”. En la mateixa línia que Colau, els batlles vallesans van manifestar la necessitat de tenir criteris “clars i únics” pel que fa a la suspensió d’activitats culturals i associatives, així com sobre el tancament de parcs i espais públics.
A banda d’exigir el reforç de l’atenció primària, els alcaldes també van reivindicar la importància del món local per poder pactar les mesures en què es veuran implicades les corporacions.
Fora d’aquest comunicat conjunt, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès sí que va anunciar el tancament, de dos quarts d’una de la matinada a les sis del matí, dels parcs de la ciutat i la restricció d’accés a l’aparcament dissuasiu situat a l’avinguda Roquetes, per evitar possibles botellots, així com la circulació per zones forestals.
La mateixa Plaja va reconèixer ahir, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la dificultat dels ajuntaments per fer complir les mesures. “Hi haurà dispositius conjunts, però som conscients que no es pot posar vigilància en quilòmetres de platges”, va subratllar Plaja, que en aquest sentit va apel·lar a la “responsabilitat ciutadana per minimitzar al màxim la transmissió del virus”. Plaja va reconèixer que les mesures “tenen dificultat d’implementació” i va reiterar que el govern “estarà a disposició dels ajuntaments i els donarà suport”.
Aval al toc de queda
Pel que fa a la possibilitat que finalment el govern rectifiqui i acabi demanant el toc de queda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ahir mateix els serveis jurídics de la Generalitat, que estaven estudiant per encàrrec del president Pere Aragonès la resolució positiva del tribunal valencià, van avalar aquesta petició, segons va confirmar el mateix president en la roda de premsa posterior a la reunió amb el president d’Andorra. Al matí, Plaja havia dit: “La possibilitat de demanar el toc de queda és sobre la taula”, i també: “Un cop tinguem l’informe dels serveis jurídics, hi haurà una altra reunió extraordinària en què el govern valorarà la necessitat o no de sol·licitar-lo.” Aragonès, però, ja va avançar que la decisió es prendrà com a màxim avui, i va explicar que en tot cas, segons l’informe dels serveis jurídics, la mesura no es pot decretar a tot el país perquè no hi ha estat d’alarma, sinó que s’ha d’aplicar en funció de les dades epidemiològiques de cada municipi. Aragonès va dir que vol que la mesura sigui “prou sòlida jurídicament” i que la decisió sigui “compartida” també a nivell municipal”.
Una situació que porta els alcaldes de zones turísticament importants com la Costa Brava a fer evident la impossibilitat de poder no només fer complir la recomanació de tancar les platges, sinó fins i tot de poder fer una vigilància acurada amb els efectius que tenen i l’extensió dels seus municipis. Els alcaldes consideren que calen instruments legals més enllà de les recomanacions –com ara i amb reserves– la limitació de mobilitat nocturna. Volen instruccions clares.
Alerta a la Costa Brava
La Costa Brava comença a la roca de sa Palomera, a Blanes, i acaba a la frontera amb França, al municipi de Portbou; la seva longitud és de més de 200 km, amb una tipologia variada de platges, moltes de grans i extenses i altres formades per caletes, algunes de difícil accés. Poder controlar platges i cales no és una tasca fàcil, fins i tot sense pandèmia, com es va veure ara fa dos anys amb festes il·legals, fins i tot amb barques, al Golfet, a Palafrugell.
“A Platja d’Aro, el cap de setmana passat, només en una nit, la de divendres a dissabte, vam arribar comptar més de 300 persones a la platja. I això tenint els locals oberts. Què passarà a dos quarts d’una de la nit quan la gent, els clients, surtin dels bars i restaurants?” L’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, es feia ahir aquesta i altres preguntes i reclamava instruccions més concretes. Segons Jiménez és impossible, tot i el reforç policial, poder controlar tota una platja així com zones públiques del municipi. “Estem davant d’un problema important. Hem demanat un reforç als Mossos, però aquests ens diuen que la resta d’ajuntaments importants també ho han demanat –explica Jiménez–. Es veu clarament que no poden donar l’abast. Fins i tot hem demanat efectius de l’Arro.”
“Com esperen que un Ajuntament com el de Roses pugui tancar una platja que fa més de 7 quilòmetres de llargada? Com es podem posar tanques i retirar-les? O com es pot vigilar tota aquesta zona? És impossible!” L’alcalde de Roses, Joan Plana, ampliava ahir a la tarda les inquietuds de l’alcalde de Platja d’Aro, afegint que la limitació de mobilitat, també coneguda popularment com toc de queda, seria ara mateix un instrument que els permetria tenir un marc legal. Per això, i com el de Platja d’Aro, reclamava claredat. “Hem de tenir present que el que fa la Generalitat és fer una recomanació que es tanquin les platges, per evitar concentracions de gent. Però una recomanació legalment no és res, i nosaltres tampoc tenim efectius per fer-ho.”
La reflexió d’aquest alcalde de l’Alt Empordà lliga amb la resta dels interrogats per aquest diari: l’única cosa que es podrà fer amb el marc legal vigent és mirar d’incrementar el patrullatge de la Policia Local o Guàrdia Urbana. Més enllà d’això, “caldrà confiar en la responsabilitat de la gent”. En el mateix sentit, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, diu que tenen moltes dificultats per controlar espais oberts i que, per fer-ho, caldrien més recursos. D’altra banda, diu que es tracta d’una “recomanació” i que això encara dificulta més el seu compliment. Són reflexions sobre la impossibilitat de complir aquestes mesures, que no vol dir que es demani fer efectiu el toc de queda. A Lloret de Mar, l’alcalde, Jaume Dulsat, en declaracions a l’ACN, es mostra contrari a l’aplicació d’un nou toc de queda. “De moment no creiem que sigui necessari”, assegura. Dulsat diu que davant les noves mesures anunciades reforçaran els serveis de nit per controlar que no hi hagi aglomeracions al carrer un cop tanquin els bars i que avançaran l’hora en què remullaven la platja principal. “Fa anys que ho fem i adequarem l’horari perquè la gent no s’hi concentri”, afirma. Tots els alcaldes es lamenten de la incertesa. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, diu que veuen amb “incertesa” el nou anunci, i creu que el govern hauria de dictar “normes”, no recomanacions. “Recomanar està molt bé, però cal que tots siguem conscients que hi ha coses que no s’han de fer”, afegeix. En aquest sentit, Canosa admet que sembla que les recomanacions “no arriben al gruix de la població” i que amb el toc de queda “molta gent es quedava a casa”.
LES FRASES
Les mesures, vigents ja el cap de setmana
Les noves mesures aprovades pel Procicat ja estaran vigents “el cap de setmana com a màxim”. Ahir al matí el govern encara no havia enviat la resolució al TSJC, que ha d’avalar la restricció de les reunions a deu persones, però la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va assegurar que el document arribaria ahir a seu judicial i que el TSJC té com a màxim tres dies per emetre la seva resolució. Això garanteix que estaran vigents per aquest cap de setmana. De totes maneres, Plaja va demanar a la gent que, ja que coneixen les noves mesures, no esperin que es pronunciï el tribunal ni que s’aprovin al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) per començar a aplicar-les. “Si aquestes mesures es poden anar aplicant a nivell individual ens anirà bé”, va destacar Plaja, després de recordar la conveniència de “tirar enrere” també en el tema de la mascareta, i utilitzar-la en espais exteriors.